SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

La jutge absol Pàmies i no veu delicte en l’ús de marihuana amb finalitats terapèutiques

Considera provat que una plantació de l’horticultor de Balaguer tenia un objectiu medicinal i no era destinada al tràfic || Fiscalia demanava presó, però la magistrada deslliura el pagès de tots els càrrecs

El judici es va celebrar el 25 de maig passat i Pàmies va comptar amb el suport de desenes de persones.

El judici es va celebrar el 25 de maig passat i Pàmies va comptar amb el suport de desenes de persones.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sentència sense precedents a Ponent la que va fer pública ahir la titular del jutjat penal 2 de Lleida. La magistrada ha absolt l’horticultor de Balaguer Josep Pàmies al considerar provat que una plantació de marihuana tenia finalitats terapèutiques. La jutge valora que les 89 plantes de marihuana que van trobar al seu terreny era “el cultiu compartit per persones perfectament identificades i consumidores de tal substància, i era per a l’autoconsum d’aquestes amb finalitats terapèutiques”. La jutge, Inma Martín, també apunta a la sentència que “en aquest tema es pot dir que cap prova permet inferir que el cultiu de la marihuana promogut” per aquestes persones “tingués com a destinació o finalitat promoure, afavorir o facilitar el consum fora dels que tenien la condició de socis consumidors per procurar-se la quantitat necessària per a les seues necessitats terapèutiques”. La jutge afegeix que tampoc hi va haver tràfic, per la qual cosa reitera que “es considera, doncs, que la substància intervinguda era la pròpia per a l’autoconsum dels socis i per a finalitats terapèutiques, penalment atípica”.

La sentència no és ferma i la Fiscalia ja va anunciar que la recorrerà davant de l’Audiència Provincial al considerar que la conducta de Pàmies “integra un delicte d’afavorir o facilitar el consum il·legal de drogues tòxiques mitjançant actes de cultiu”. El fiscal va demanar-li una condemna de dos anys de presó i una multa de 16.000 euros per un delicte contra la salut pública. En la vista oral, celebrada el 25 de maig, Pàmies va reiterar que “no em penedeixo de res. La marihuana que estava plantada era per a usos terapèutics i no per traficar. El tabac mata i és legal”. Pàmies va afegir que va cedir el terreny a l’associació Dolça Revolució, de la qual forma part i que es dedica al cultiu de plantes amb finalitats medicinals, i va recordar que “no tinc res a ocultar”.

Cinc socis de Dolça Revolució, entre els quals la presidenta i que van declarar en qualitat de testimonis, es van fer responsables de la plantació. Cadascun d’ells va assegurar que era el propietari de dos plantes i que eren per a ús personal i sempre amb finalitats terapèutiques. Precisament, a la sentència, la jutge dóna validesa a aquests testimonis i afirma que “si el cultiu no va destinat a promoure, afavorir o facilitar el consum il·legal de drogues i no van actuar amb aquesta intenció, es tracta d’un acte impune”.

“Ho celebro sobretot per la meua família”, explica l’agricultor“És una notícia extraordinària i ho celebro especialment per la meua família i altra gent que patia més que jo mateix”, va explicar ahir Josep Pàmies després de conèixer-se l’absolució. L’horticultor va voler recordar que “des de l’associació mai hem promocionat l’ús lúdic de la marihuana, sinó per les seues qualitats terapèutiques. La jutge ha connectat amb això. Són lluites difícils però que cal dur a terme”. Pàmies va afegir una vegada més que “no tenia res a ocultar. Els Mossos van descobrir la plantació després que els truqués per buscar la meua néta, que s’havia perdut”. La policia catalana va decomissar l’any 2014 un total de 89 plantes que pesaven 142 quilos, amb un pes net per al consum d’1,8 quilos i un valor al mercat il·lícit de 8.323 euros.

tracking