SEGRE

SEGARRA-GARRIGUES

Madrid invertirà 3 milions més a l'Albagés per a accessos, control i pla d'emergència

Acabada la construcció de la presa, que permetrà emmagatzemar 80 hectòmetres per al Segarra-Garrigues || Les obres van començar el 2010 i van estar dos anys parades per discrepàncies amb la Generalitat

Josep Maria Serra (d.), al costat del responsable de l’empresa, mostra la zona inundada de la presa, amb uns 400.000 metres cúbics d’aigua.

Josep Maria Serra (d.), al costat del responsable de l’empresa, mostra la zona inundada de la presa, amb uns 400.000 metres cúbics d’aigua.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’empresa estatal Aguas de la Cuenca de España (Acuaes) prepara un projecte complementari a les obres de construcció de la presa de l’Albagés que compta amb un pressupost de 2,8 milions d’euros i preveu actuacions com la construcció d’accessos, sistemes de vigilància a la zona i la implantació d’intervencions del pla d’emergència de la presa.

El director de l’empresa pública a Lleida i responsable de l’obra, Josep Maria Serra, va explicar aquest dimarts que les obres de construcció de la presa ja estan acabades. De fet, només queden 20 empleats de la constructora si es compara amb els 170 que havien arribat a operar a l’embassament en els moments de màxima activitat.

Actualment ja ultimen els acabats de la presa, però Acuaes redacta un projecte que inclou la construcció d’accessos a finques i camins; la instal·lació de sistemes d’automatització i de control i de càmeres de videovigilància i actuacions en matèria ambiental per millorar la part més superficial del llit de l’embassament i reduir l’impacte de les obres.

També projecten construir un nou edifici a prop del sobreeixidor, un mirador per als veïns i un conjunt d’intervencions associades al pla d’emergència de la presa. En aquest sentit, l’empresa que s’adjudiqui els treballs (que suposen un 5 per cent del pressupost de l’obra i es trauran a concurs) haurà d’implantar sirenes d’avís en cas de ruptura de la presa al mateix embassament i en punts elevats dels municipis de l’Albagés, el Cogul i Aspa.

Serra va calcular que el projecte complementari de les obres estarà finalitzat d’aquí a unes setmanes i serà aprovat abans de final d’any, mentre que es licitarà i s’adjudicarà a començaments del 2018 i les obres es duran a terme al llarg de l’any que ve.

Les obres del pantà de l’Albagés van començar el 2010 però entre els anys 2012 i 2014 van estar aturades per discrepàncies entre el Govern central (promotor) i la Generalitat (que assumeix la xarxa secundària de reg del canal Segarra-Garrigues). El pantà podrà emmagatzemar uns 80 hectòmetres cúbics d’aigua i servirà per regar 5.860 hectàrees del canal a les Garrigues.

dades i claus

  • 56,3 milions d’euros. És el cost final de les obres del pantà (adjudicat per 54,5 a l’UTE Dragados SA i Benito Arnó SA ), als quals se sumaran 2,8 milions més.
  • 79,8 hectòmetres cúbics. És el volum de reserva màxim del pantà. S’omplirà la primavera vinent. Ara recull 0,4 hm del canal, el riu Set i les pluges.
  • Elements de l’obra. La presa s’ha aixecat sobre terra compactada i compta amb tres desaigües de fons: dos que van al riu Set i un a l’estació de bombatge per al reg del Segarra- Garrigues dimensionat per a 2,5 metres cúbics/sg.
  • Riu Set. És un riu de característiques efímeres (sense cabal constant) i que amb la construcció de l’embassament comptarà amb un cabal ecològic estable mitjà de prop de 30 litres per segon, que ja desembassa la presa.

85 quilòmetres de canal i els dos últims pantans El pantà de l’Albagés és amb tota seguretat l’últim gran pantà de Lleida i de Catalunya. Tindrà capacitat per a 80 hectòmetres cúbics, menys d’una quarta part de Rialb. Tant un com l’altre pantà i 85 quilòmetres de canal principal conformen l’obra estatal, ja gairebé conclosa. Tanmateix, l’obra de la Generalitat dista molt d’arribar a tots els sectors i les promocions es plantegen en els últims mesos per zones cada vegada més reduïdes. Actualment, 15.000 de les 69.000 hectàrees del canal podrien regar.

Josep Maria Serra (d.), al costat del responsable de l’empresa, mostra la zona inundada de la presa, amb uns 400.000 metres cúbics d’aigua.

Josep Maria Serra (d.), al costat del responsable de l’empresa, mostra la zona inundada de la presa, amb uns 400.000 metres cúbics d’aigua.LLEONARD DELSHAMS

tracking