SEGRE

EMERGÈNCIES

Onada de calor amb incendis

Tasques agrícoles causen focs que arrasen quaranta-set hectàrees a Oliola i Torrefeta || Denunciat un agricultor a Juncosa per una crema prohibida que provoca un petit incendi

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Bombers van treballar aquest dimecres en mitja dotzena d’incendis a Lleida que les altes temperatures van ajudar a propagar i que van calcinar mig centenar d’hectàrees. El de més envergadura va ser el d’Oliola, que va arrasar 42 hectàrees i va ser causat per una embaladora de palla. La canícula, de moment, no ha provocat restriccions en la sega del cereal.

L’onada de calor va afavorir aquest dimecres la propagació d’incendis de diferent magnitud a les comarques de Lleida. Els dos més importants van ser causats per tasques agrícoles a Oliola i Torrefeta i Florejacs i van calcinar 42 i 4,8 hectàrees respectivament. Un agricultor també va provocar un foc forestal a Juncosa, en el qual van cremar uns 3.500 metres quadrats. A més, hi va haver focs d’escassa entitat a Bell-lloc, l’Albi i Ribera d’Ondara.

La canícula, amb temperatures properes als 38 graus, el Pla de Protecció Civil Procicat en alerta (vegeu la pàgina 4), i la temporada de sega en marxa han mobilitzat els Bombers i els Agents Rurals. 

El primer foc que es va registrar aquest dimecres va ser el de Juncosa, a les Garrigues. Els Bombers van rebre l’avís a les 11.13 hores i fins al lloc van acudir inicialment quatre mitjans aeris i cinc dotacions terrestres. La causa va ser una crema prohibida de restes vegetals per part d’un agricultor i que es va descontrolar. L’autor va ser denunciat pels Agents Rurals. Els equips d’extinció van treballar fins al migdia.

Està prohibit fer cremes i recol·lectores i embaladores de palla han de portar extintors

Per la seua part, els focs de Torrefeta i Florejacs (Segarra) i Oliola (Noguera) es van iniciar pràcticament a la mateixa hora i tant un com l’altre van ser causats per embaladores de palla. El de Torrefeta es va declarar a les 11.37 hores a la zona del Castell de les Sitges. Van treballar-hi tres mitjans aeris i sis de terrestres.

Cap a les 13.00 hores el van donar per estabilitzat i va acabar calcinant 4,8 hectàrees, de les quals 1,6 eren d’alzines, segons van informar els Rurals. Per la seua part, a Oliola, a partir de les 12.19 hores a la zona de Castellblanc, van cremar 42 hectàrees, 38 de les quals de camps i quatre d’alzines i matolls. Van arribar a treballar-hi 13 equips, nou de terrestres i quatre d’aeris.

La calor no ha provocat, de moment, restriccions en la campanya de la sega. El Pla Alfa, que marca l’avaluació i evolució del perill d’incendi, es mantenia aquest dimecres en el nivell 2 sobre 3 de risc. Aquest nivell suposa la suspensió de les cremes agrícoles i la prohibició d’utilitzar picadores de palla amb tractor en cultius de secà entre les 12.00 i les 18.00 hores.

En canvi, els treballs de sega es poden continuar fent amb normalitat, encara que es recomana que les recol·lectores i embaladores disposin de quatre extintors. Les mesures extraordinàries amb restriccions per a la sega només s’apliquen en cas d’activar-se el nivell 3.

Pla Alfa

  • Prevenció. Els Rurals disposen del protocol Pla Alfa, que defineix les actuacions de prevenció d’incendis forestals. Està dividit en quatre nivells d’alerta (0, 1, 2 i 3), de menys a més risc.
  • Restriccions. El 0 no comporta restriccions. El nivell 1 consisteix en controls. El nivell 2 (la situació d’aquest dimecres) prohibeix utilitzar picadores de palla i es recomana que les recol·lectores portin quatre extintors. Les restriccions de la sega només s’apliquen amb el nivell 3, que comporta restringuir l’accés a massissos forestals.
  • Comarques i nivells. En el nivell 0: Val d’Aran, Pallars Sobirà, Alta Ribagorça i Pla d’Urgell. Nivell 1: Alt Urgell, Solsonès i Jussà. Nivell 2: Noguera, Segarra, Urgell, Segrià i les Garrigues. 
Un helicòpter treballant en l’extinció de l’incendi d’Oliola.

Un helicòpter treballant en l’extinció de l’incendi d’Oliola.SEGRE TÀRREGA

Un helicòpter treballant en l’extinció de l’incendi d’Oliola.

Un helicòpter treballant en l’extinció de l’incendi d’Oliola.SEGRE TÀRREGA

Un helicòpter treballant en l’extinció de l’incendi d’Oliola.

Un helicòpter treballant en l’extinció de l’incendi d’Oliola.SEGRE TÀRREGA

tracking