SEGRE

ENERGIA

El Suprem multarà el ministre Nadal si no restableix ja les primes a plantes de purins

Li imposarà una primera sanció personal de mil euros si dilata el procés i l’adverteix que n’hi haurà més || Un any després de la sentència contra la tisorada que va tancar les quatre instal·lacions de Lleida

Imatge recent de la planta tancada de Tracjusa, a Juneda.

Imatge recent de la planta tancada de Tracjusa, a Juneda.R. R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal Suprem amenaça d’imposar multes personals al ministre d’Energia, Álvaro Nadal, si no restableix durant les pròximes setmanes les primes a les plantes de purins després de la tisorada que va obligar a tancar-les el 2013. Es tracta d’una mesura inusual per exigir el compliment de la sentència que l’Alt Tribunal va dictar ja fa gairebé un any contra aquesta retallada, que va clausurar a Lleida les instal·lacions de tractament d’Alcarràs, la de Miralcamp i les dos de Juneda.

En una providència del passat 5 de juny, el Suprem exigeix que l’ordre ministerial per restablir les primes a plantes de purins es presenti “abans del 20 de juny” a la comissió delegada del Govern per a assumptes econòmics. Es tracta de l’últim pas per a l’aprovació d’aquesta norma. En cas contrari, adverteix “personalment” el ministre que “se li imposarà una multa coercitiva de mil euros” i l’avisa que a aquesta primera sanció podran seguir-la altres “fins a la completa execució de la resolució judicial”.

L’ordre ministerial ha d’arribar a la comissió per a assumptes econòmics abans del proper 20 de juny

L’amenaça de multes personals al ministre és el resultat d’incidents d’execució de sentència que han presentat empreses del sector del tractament de purins arran dels retards per part del Govern. Precisament, la data límit que fixa el Suprem coincideix amb l’aniversari de la sentència que va revocar la retallada.

Des de la resolució de l’Alt Tribunal, només la planta de Miralcamp ha reobert a l’espera de cobrar les noves primes que ha de fixar el Govern. Per la seua part, l’agrupació de ramaders de les Garrigues prepara la reobertura de la planta de Vag a partir del proper mes de juliol mentre tramita el projecte per tractar residus urbans a la de Tracjusa, les dos a Juneda. El futur de la planta d’Alcarràs dependrà de les condicions de la nova ordre ministerial (vegeu el desglossament).

El ministeri d’Energia va apuntar que “treballa per treure com més aviat millor una ordre ministerial que reculli la sentència del Suprem” sobre la nova retribució de les plantes de purins i que n’informarà “quan sigui oficial”.

Les claus

  • La tisorada retroactiva. Una ordre ministerial va retallar el 2013 les primes que rebien les plantes de purins amb cogeneració. Va deixar els ingressos per sota dels costos i va exigir a cada una tornar quatre milions en primes cobrades l’any anterior.
  • Plantes tancades. La tisorada va tancar les 28 plantes d’assecatge de purins en funcionament a Espanya, incloses la d’Alcarràs, les 2 de Juneda i la de Miralcamp. Els ramaders van buscar alternatives per tractar els excedents de dejeccions.
  • Nous amos. Les plantes tancades a Lleida van passar a tenir nous propietaris. L’agrupació de 160 ramaders de les Garrigues es va quedar amb Tracjusa i Vag, a Juneda; Ignis, amb la d’Alcarràs i Audax, amb la de Miralcamp.
  • Sentència del Suprem. El 20 de juny del 2016, el Suprem va dictar sentència contra la tisorada a les plantes de purins i va donar un termini de quatre mesos al Govern per aprovar una nova retribució que en garantís la viabilitat econòmica.
  • Retards i plantes excloses. Un any després de la resolució del Suprem, el Govern no ha restablert les primes. L’esborrany de l’ordre per fer-ho, a més, limita aquesta retribució a les plantes que tenen fins a 15 anys d’antiguitat, una cosa que no consta a la sentència i que impediria reobrir la d’Alcarràs i Tracjusa.

Incertesa i alternatives per als complexos lleidatans Restablir les primes que reben les plantes tancades per produir electricitat mitjançant els motors de cogeneració durant el procés d’assecar purins pot no ser suficient perquè aquestes instal·lacions puguin reprendre l’activitat. L’esborrany de l’ordre del ministeri d’Energia per complir la sentència del Suprem inclou una disposició que no va exigir la resolució del tribunal: limita el cobrament d’aquesta retribució a les plantes que tinguin fins a quinze anys d’antiguitat, quan la normativa vigent fins ara els donava de dret a cobrar-la fins a assolir els 25 anys. En cas d’aplicar-se sense canvis aquest article, deixaria fora la planta d’Alcarràs i la de Tracjusa, a Juneda. Els titulars d’aquesta última, per la seua banda, van desconfiar des d’un primer moment que l’Estat restablís les primes, per la qual cosa van plantejar el projecte amb tractament d’escombraries urbanes que ha xocat amb l’oposició ecologista.

tracking