SEGRE

EMERGÈNCIES

Nou de cada deu incendis registrats en comarques de Ponent tenen causa humana

Un 15,9% van ser intencionats; un 40%, per negligències, i només el 4,5% per causes naturals

alt

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Nou de cada deu incendis registrats a les comarques de Ponent tenen una causa humana, van explicar aquest dilluns a Lleida els responsables dels Bombers.

Les negligències, com cremes agrícoles prohibides o el llançament de burilles, van causar el 40,9% dels focs forestals que es van registrar l’any passat a Ponent, i que van calcinar 918 ha, l’extensió més gran des del 2009, quan van ser 6.728 hectàrees, segons les dades dels Rurals, que es van donar a conèixer aquest dilluns a la presentació d’Interior i Agricultura de la campanya forestal d’estiu.

El 15,9% dels focs van ser intencionats (piròmans), i només el 4,5% es van iniciar per causes naturals. La resta de causes humanes van ser accidentals. L’incendi de més envergadura va ser el de Rocallaura (679 ha), que es va originar per una negligència quan un nen va tirar uns petards per la revetlla de Sant Joan i que va revifar el 19 de juliol perquè el foc va quedar latent en unes soques enterrades.

La negligència, més concretament el llançament d’una burilla, també seria darrere el foc que diumenge va calcinar 14,5 ha a Foradada (vegeu SEGRE d’aquest dilluns). En canvi, el de la Sentiu de Sió de dijous, que va arrasar 9 ha, va ser intencionat i busquen l’autor. “Va començar en 2 focus simultanis i no hi havia treballs agrícoles a la zona”, va explicar aquest dilluns el cap dels Agents Rurals a Lleida, Llorenç Ricou. Quant a la campanya forestal, la dotació de personal a Lleida és de 986 efectius, dels quals 592 són bombers voluntaris.

El director de Bombers, Juli Gendrau, va dir que “les altes temperatures han afavorit els focs dels últims dies”. S’han calcinat 170 ha. També es va reiterar la necessitat que els agricultors facin franges d’autoprotecció d’uns tres metres un cop hagin segat perquè facin de tallafoc.

Sufoquen focs a Bellvís, Utxesa, Oliola i Ribera d’Urgellet Els Bombers de la Generalitat van treballar aquest dilluns en diversos incendis a Lleida. El primer es va originar cap a les 10.30 hores en una vaqueria situada als Hostalets de Tost, a Ribera d’Urgellet, on va cremar un paller i hi van treballar quatre dotacions. El segon dels focs va ocórrer a Torres de Segre, a prop del pantà d’Utxesa. Segons els Bombers, cap a les onze del matí va cremar la tanca de fusta d’una granja abandonada i vegetació. Es van desplaçar quatre dotacions, una d’aèria. Finalment, a Bellvís, a prop del cementiri, va cremar una màquina recol·lectora cap a les 12.30 hores. A la tarda, en van extingir un altre a Oliola. D’altra banda, la directora dels serveis territorials d’Interior a Lleida, Montserrat Meseguer, amb referència a la prevenció per a la revetlla de Sant Joan, va explicar que “demanarem als ajuntaments que aquest dijous i divendres buidin els contenidors de paper i envasos per evitar danys majors”.

el vídeo de l'incedi, a El pla d'urgell tv

Més detalls d'aquesta notícia a      

Aquesta màquina recol·lectora es va calcinar ahir per complet a Bellvís.

Aquesta màquina recol·lectora es va calcinar ahir per complet a Bellvís.JOAN GÓMEZ

Aquesta màquina recol·lectora es va calcinar ahir per complet a Bellvís.

Aquesta màquina recol·lectora es va calcinar ahir per complet a Bellvís.JOAN GÓMEZ

tracking