SEGRE

CONTAMINACIÓ ACÚSTICA

Ajuntaments de Lleida regularan l'ús dels espantaocells acústics

Queixes a Bellcaire d’Urgell i l’Horta de Lleida pels sorolls que generen

Joan Queralt, president veïnal de Torres de Sanui, i el pagès Emilio Agustí mostren un ‘petador’.

Joan Queralt, president veïnal de Torres de Sanui, i el pagès Emilio Agustí mostren un ‘petador’.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Ajuntaments de Lleida estudien com regular l’ús dels espantaocells acústics (també anomenats petadors) que s’instal·len per foragitar les aus a través de detonacions allà on ocasionen danys en els cultius, i que generen queixes de veïns pel terrabastall que generen.

En concret, aquesta setmana a Bellcaire d’Urgell diversos veïns van explicar a TV3 que un d’aquests canons funciona de nit i no “els deixa dormir” perquè supera el nivell de soroll permès. L’alcalde de Bellcaire, Jaume Montfort, va destacar que el consistori demanarà al pagès que l’ha instal·lat que no el faci funcionar de nit “perquè els ocells no volen llavors i per tant no mengen”.

No obstant, va apuntar que estudiaran si a través d’una ordenança de prevenció de contaminació acústica poden regular millor l’ús d’aquests dispositius acústics, ja sigui des del punt de vista dels horaris permesos i sobretot, de les distàncies amb el nucli urbà per evitar molèsties veïnals.

El municipi de Clariana de Cardener ja va aprovar el 2014 una ordenança que establia horaris i fixava distàncies mínimes respecte a les cases, a més de multes per als infractors.

A l’Horta de Lleida, l’ús de petadors va generar polèmiques el 2014 però des d’aleshores s’intenten apaivagar fins que es regulin. Francesc Montardit, president veïnal de Vallcalent, va destacar que preveuen que el pla d’usos de l’Horta serveixi per normativitzar la utilització d’aquests estris i marcar horaris, freqüències i distàncies. També s’haurà de demostrar la seua eficàcia, va remarcar.

tracking