SEGRE

CIÈNCIA

El centre biomèdic de Torrelameu inicia investigacions després d'acollir 28 cursos

Té quatre projectes més pendents per a aquest any i ha format 234 professionals

El centre acollia aquesta setmana un curs de formació en sutura quirúrgica de ferides en infermeria, amb pràctiques en pell de porc.

El centre acollia aquesta setmana un curs de formació en sutura quirúrgica de ferides en infermeria, amb pràctiques en pell de porc.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El centre d’investigació biomèdica en model porcí de Torrelameu, finançat per la Diputació, comença a funcionar a ple rendiment. Acaba d’iniciar la seua primera investigació i en té quatre més en cartera fins a final d’any. A més, ja ha acollit 28 cursos de formació, entre locals, nacionals i internacionals, amb 234 professionals sanitaris com a alumnes.

El Centre de Recerca Experimental Biomèdica Aplicada (Creba) de Torrelameu, impulsat per la Diputació i especialitzat en investigació i formació amb porcs, acaba de posar en marxa el seu primer projecte científic i espera iniciar-ne quatre més abans d’acabar l’any.

El Creba funciona com un centre de serveis, amb suport de cirurgians i veterinaris experts, que busca atreure activitat, tant de cursos de formació, especialment en cirurgia experimental, com en investigació mèdica basada en el model animal, aprofitant la similitud anatòmica i fisiològica del porc amb l’humà.

El director del centre, el cirurgià en cap de l’Arnau, Jorge Olsina, i la veterinària responsable, Dolores García, van destacar que des de la seua posada en marxa l’any passat, l’activitat s’ha centrat en l’àmbit formatiu, amb l’organització fins ara de 28 cursos d’abast local, regional, nacional i internacional.

Han portat a Lleida 234 professionals de diferents àrees, com la cirurgia general, toràcica i vascular, anestèsia, traumatologia, urologia, ginecologia, nefrologia, medicina intervencionista, infermeria i veterinària. S’ha treballat sobretot en noves tècniques i materials per a procediments quirúrgics i mèdics, com per exemple la pràctica de biòpsies renals per a nefròlegs o nocions de tancament de vasos sanguinis per a cirurgians no vasculars.

La formació és tant per a l’aprenentatge de professionals joves com el reciclatge dels més veterans. L’atracció de projectes d’investigació, va agregar Olsina, és més lenta a causa que requereixen un procés més llarg de preparació i obtenció de finançament.

La primera línia que es treballa al Creba –es va iniciar el dia 5– consisteix en l’estudi de noves tècniques per millorar la cicatrització de ferides quirúrgiques a la paret abdominal.

Un hospital de Madrid vol impulsar un altre projecte a partir del mes que ve i n’hi ha tres més en procés, en àrees com l’apnea del son, l’ictus i la malaltia renal crònica. “Tenim unes instal·lacions molt atractives perquè són absolutament noves i estan equipades amb l’última tecnologia, amb quiròfans que molts hospitals voldrien tenir”, va afirmar Olsina, que va destacar que el centre és d’excel·lència a nivell europeu i podria acollir cirurgies molt complexes com trasplantaments hepàtics.

Entre la tecnologia punta de què disposa, destaca la xarxa de càmeres i circuit tancat de televisió que permet gravar i retransmetre en alta definició les operacions quirúrgiques i la resta de pràctiques. També treballen amb simuladors de laparoscòpia en 3D. García va destacar la gran cura que té el centre des del punt de vista de la bioètica, amb protocols molt estrictes, per exemple en les anestèsies, per tal de garantir el benestar animal.

Les claus

Formació. Des de la seua posada en marxa l’any passat impulsat per la Diputació, ha acollit 28 cursos de formació d’abast local, regional, nacional i internacional per a professionals sanitaris, des de cirurgians i altres especialistes mèdics, fins a infermeres i també veterinaris. Hi han passat ja 234 alumnes.

Investigació. Tarda més a posar-se en marxa, perquè els grups interessats han d’aconseguir el finançament. El dia 5 va començar la primera, sobre la recerca de noves tècniques de cicatrització en la cirurgia de la paret abdominal. Negocia iniciar-ne quatre més abans d’acabar l’any.

Altres accions. El centre també ha impartit pràctiques per a l’Escola Agrària de Vallfogona de Balaguer i ha rebut visites de centres educatius, així com reunions professionals i retreats científics. 

El centre acollia aquesta setmana un curs de formació en sutura quirúrgica de ferides en infermeria, amb pràctiques en pell de porc.

El centre acollia aquesta setmana un curs de formació en sutura quirúrgica de ferides en infermeria, amb pràctiques en pell de porc.ITMAR FABREGAT

tracking