SEGRE

FAUNA

Tres ovelles mortes més per atacs d'óssos a Aran

Formaven part de ramats agrupats sota vigilància a Naut Aran || Els ramaders creuen que la situació és “insostenible”

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un ramader de Bagergue va denunciar aquest diumenge tres ovelles mortes que va atribuir a un nou atac dels óssos a Naut Aran. Van trobar restes de dos a la zona de Baqueira i els d’una altra a Orri.

El propietari va assenyalar que formaven part d’una agrupació de ramats sota vigilància d’un pastor per protegir-los dels plantígrads, i va apuntar que aquestes predacions podrien ser obra de dos óssos: Goiat, detectat recentment a la zona a través de l’emissor de coordenades GPS, i un exemplar no identificat.

El ramader afectat, Josep Tarrau, considera impossible que les ovelles hagin estat víctimes d’un sol ós. “Estic convençut que ha estat almenys una parella, no és possible que un sol ós mati més d’una ovella”, va valorar.

Va afirmar que personal del Conselh Generau es va desplaçar al lloc dels fets per verificar l’atac i que van apuntar Goiat com a l’exemplar que hauria matat l’ovella trobada a Orri. Aquest diari va intentar obtenir sense èxit la versió de l’administració aranesa.

L’afectat va lamentar que les quantitats que paguen no compensen el cost de les ovelles mortes

L’afectat creu que l’atac va tenir lloc de matinada, en una hora de boira densa, en una agrupació de ramats que suma més de 1.300 ovelles. Tot plegat va dificultar detectar l’atac fins a l’endemà. “Vaig sospitar que alguna cosa passava quan vaig veure voltors a la zona, i poc després vaig veure la primera ovella morta. D’una només en quedaven les orelles”, va afegir.

Tarrau ja va patir la pèrdua d’animals l’any passat com a conseqüència d’atacs de l’ós a Bagergue. “En van morir dos i em van pagar 140,50 euros per cadascuna”, explica el ramader, que va apuntar que aquesta quantitat no compensa el cost de cada animal perdut.

“Espero que els polítics d’Aran es posin les piles, perquè això és insostenible”, va concloure, i va advertir que, entre alguns ramaders, comença a arrelar la idea de “matar óssos i enterrar-los com es feia en el passat”. La denúncia d’aquest atac arriba després de dies de nombrosos albiraments d’óssos a la Val, una cosa que crea inquietud entre part de la població.

El cadàver d’una de les ovelles aparegut ahir a Naut Aran.

El cadàver d’una de les ovelles aparegut ahir a Naut Aran.MANU MOGA

tracking