SEGRE

COMERÇOS

El Baish Aran ja té quatre botigues de llavors de cànnabis que proveeixen visitants de França

Pròximes a la frontera, a Les i Bossòst, s’aprofiten de les severes restriccions de les lleis franceses

Una de les ‘grow shops’ del municipi de Les.

Una de les ‘grow shops’ del municipi de Les.MANU MOGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Quatre botigues que venen articles per al cultiu del cànnabis conviuen al Baish Aran, un nombre elevat per a una zona la població de la qual amb prou feines arriba als 2.700 habitants. Aquests establiments, coneguts com a grow shops, es concentren als municipis fronterers de Les i Bossòst.

El seu progressiu augment es deu al fet que es nodreixen de forma gairebé exclusiva de clients francesos que hi acudeixen a la recerca de llavors: un article legal a Espanya però d’accés fortament restringit a França, on la legislació prohibeix sense excepcions el consum d’aquesta substància i el castiga fins i tot amb penes de presó (vegeu les claus).

“La nostra clientela és de França”, corrobora Didier Sylvain, responsable d’un dels establiments de Bossòst, de nacionalitat francesa i que ven també llavors de cànnabis i articles per conrear-les a través d’internet. A l’accedir al seu web, un text en francès adverteix que “la venda i possessió de llavors no està prohibida a Espanya”, i declina qualsevol responsabilitat sobre l’ús que en facin els compradors fora del territori espanyol.

A l’interior del local, els rètols estan en la mateixa llengua, encara que això no és en absolut infreqüent al Baish Aran, on el turisme procedeix la gran majoria del país veí. Es tracta de visitants de localitats properes que hi van en viatges d’un sol dia per comprar a preus més baixos que a França.

Articles com ara tabac, begudes alcohòliques i alguns productes d’alimentació han atret compradors gals des de fa dècades a Les i Bossòst. A tot plegat es va sumar fa anys el comerç de llavors i articles relacionats amb el cànnabis, una activitat que ha anat en augment fins a permetre la coexistència de quatre comerços.

S’ha d’assenyalar que Bausen, també al Baish Aran, figura com a seu d’una associació de consumidors de cànnabis. L’adreça que consta en el registre de la Generalitat és la d’un domicili particular i els veïns no tenen notícia que l’immoble tingui cap altre ús.

Les claus

  • Llei espanyola. Permet el comerç de llavors de cànnabis i el cultiu per a l’autoconsum, però no per vendre a tercers. No hi ha regles clares que distingeixin entre l’un o l’altre, la qual cosa queda a criteri de les autoritats.
  • Llei francesa. Veta el consum i el castiga fins i tot amb presó, unes penes que el nou Govern planteja rebaixar. Quant al comerç de llavors, el limita a les que procedeixen de països de la UE .
  • Nova llei catalana. El Parlament català va aprovar al juny una llei que autoritza associacions de consumidors conrear cànnabis per als seus socis.

Una de les ‘grow shops’ del municipi de Les.

Una de les ‘grow shops’ del municipi de Les.MANU MOGA

tracking