SEGRE

MEDI AMBIENT POLÈMICA

Inicien les obres de la planta de compostatge d'Ossó i els contraris tornen a mobilitzar-se

L’ajuntament va donar llicència d’obres fa dos setmanes i adverteix que la clausurarà si aprecia infraccions || Els impulsors del projecte per recuperar el poble de Conill diuen que seguiran endavant

Maquinària pesant ha iniciat moviments de terres per a la planta de compostatge d’Ossó de Sió.

Maquinària pesant ha iniciat moviments de terres per a la planta de compostatge d’Ossó de Sió.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les obres de la planta de compostatge d’Ossó de Sió han començat, set anys després que es plantegés per primera vegada aquest projecte, que ha xocat des d’aleshores amb oposició veïnal i ecologista. Maquinària pesant ha iniciat moviments de terres, al cap de dos setmanes que l’ajuntament concedís la llicència d’obres. Per la seua part, la plataforma Salvem els Plans de Conill, que agrupa els contraris a aquesta instal·lació, prepara noves mobilitzacions per provar d’impedir que arribi a funcionar (vegeu el desglossament). L’alcalde, Antoni Gilabert, va explicar que l’ajuntament tenia l’obligació de concedir la llicència d’obres municipal, una vegada el projecte havia obtingut el vistiplau ambiental i urbanístic de la Generalitat.

Fins i tot una temptativa de portar el cas davant de la Comissió Europea va acabar sense cap objecció per part de l’ens comunitari. “Si haguéssim denegat el permís, podrien haver demandat el consistori per prevaricació”, va afegir el primer edil.

La planta de compostatge es construeix en terrenys qualificats com a zona de protecció d’aus (zepa)

Gilabert va recordar que l’autorització de la planta limita el volum de dejeccions ramaderes que podrà tractar a un màxim de 13.310 tones a l’any, davant les 20.000 de la proposta inicial; que només podrà rebre les de granges propietat del promotor, mai de terceres persones; i que no podran ampliar-se les instal·lacions. Va afegir que que el consistori vetllarà perquè el promotor s’ajusti a les condicions de la llicència. “En cas contrari, la planta serà clausurada automàticament”, va recalcar. Els terrenys on es construeix aquesta planta formen part d’una zona de protecció d’aus (zepa) i es troben a només 800 metres del poble abandonat de Conill i a tres quilòmetres del nucli de la Figuerosa. Això va propiciar que també l’ajuntament de Tàrrega presentés en el seu dia al·legacions al projecte, al considerar-lo incompatible amb la preservació del patrimoni natural de la zona i davant del temor de pudors. Tant aquestes al·legacions com les que van presentar entitats com Ipcena i el Fòrum L’Espitllera es van desestimar.

El projecte de la planta de compostatge va entrar en conflicte amb un altre per recuperar el poble de Conill impulsat per Emili Vives, propietari dels antics habitatges d’aquest nucli, actualment buits. Fonts pròximes a Vives van assegurar que seguiran endavant amb aquesta iniciativa malgrat que les obres de la planta hagin començat. “Era d’esperar que donessin llum verda a la planta de compostatge però nosaltres seguirem”, van dir.

Van afegir que en aquests moments el projecte es troba a l’ajuntament de Tàrrega per acabar de perfilar alguns detalls i poder iniciar les obres.

La plataforma contra la planta recorrerà davant dels tribunals La plataforma Salvem els Plans de Conill, contrària a la planta de compostatge, va qualificar de “despropòsit” l’inici de les obres. “Volen despoblar aquesta zona de l’Urgell”, va lamentar Xavier Mayora, membre de l’entitat que va assegurar que portaran el projecte als tribunals per “parar mitjançant la justícia el que no han sabut resoldre els polítics”. També va anunciar mobilitzacions. “No ens quedarem aturats”, va dir. De fet, la plataforma ha convocat una assemblea dimecres a la Figuerosa per decidir les pròximes accions.

tracking