SEGRE

CARRETERES ENLLAÇ LLEIDA-TARRAGONA

Problemes al subsòl retarden un altre any les obres del túnel del coll de Lilla

A l’autovia de l’N-240, han de canviar el projecte, que s’encareix trenta milions

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les obres del túnel del coll de Lilla es retarden un altre any i no començaran, segons fonts vinculades a l’obra, fins a finals del 2018. Argiles expansives trobades al subsòl i no previstes en el projecte inicial han obligat a modificar la planificació i l’encareixen en uns 30 milions d’euros, la qual cosa requereix l’aprovació estatal.

La construcció del túnel del coll de Lilla, dins del projecte de l’autovia A-27 de Tarragona a Montblanc en direcció a Lleida (paral·lela a l’N-240), es retardarà un any més i les obres no començaran previsiblement fins a finals del 2018, segons fonts pròximes al projecte. Uns sondejos previs als treballs en els accessos del túnel han detectat argiles expansives al subsòl, fet que obliga a modificar el projecte per assegurar l’estabilitat. Inicialment no estava previst trobar aquest tipus de material, si bé fa uns anys les obres de l’AVE a la Conca de Barberà ja van registrar aquesta incidència. Les mateixes fonts van assenyalar que el modificat del projecte implicarà moure uns metres l’entrada del futur túnel i això suposaria un sobrecost de més de trenta milions d’euros, una xifra superior al 20 per cent del total de l’obra, de manera que haurà de comptar amb el beneplàcit del Consell d’Estat.

Aquesta nova tramitació implicarà un retard d’un any, segons calculen els responsables de l’obra. Els treballs del túnel, juntament amb la resta del traçat entre Valls i Montblanc, es van adjudicar l’agost del 2008 per 81,4 milions d’euros. Les obres van començar el 2009 però es van paralitzar, amb molts projectes estatals a causa de retallades pressupostàries, el 2010. El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va anunciar el novembre del 2016 el reinici de les obres, després que s’haguessin definit també les característiques del túnel. No obstant, el calendari ha quedat ara afectat.

Les obres s’encariran més d’un 20% i requereixen que ho aprovi el Govern central

Aquesta podria no ser l’única incidència ja que, segons l’ajuntament de Monblanc, les obres del viaducte de Fontscaldes (del mateix tram) també s’han parat després de trobar al subsòl “pissarres toves”. L’alcalde, Josep Andreu, va afirmar que “fa 8 setmanes que el projecte també està paralitzat” (vegeu el desglossament).

L’alcalde ha convocat dos talls de carretera a la rotonda d’enllaç de l’AP-2 a Montblanc demà a les 18.00 hores. Compta amb el suport de les Cambres de Comerç de Tarragona, Reus i Valls, consell i ajuntaments de la Conca de Barberà i els d’Alcover i Valls.

Montblanc estudia querellar-se contra Foment per l’aturada d’obresL’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, va afirmar que el delegat de Foment a Catalunya, Lluís Bonet, ha apuntat a discrepàncies amb l’adjudicatària de l’A-27 de Valls a Montblanc, Acciona, per justificar l’aturada de les obres i que estudien rescindir el contracte. Andreu va avançar que avaluen querellar-se contra Foment per haver parat les obres malgrat la disponibilitat pressupostària, de 13,5 milions d’euros per a aquest any.

tracking