SEGRE

ENERGIA

La MAT del Pallars 'ressuscita' al rebre el vistiplau de l'Estat a la subestació d'Isona

Red Eléctrica espera construir-la aquest any després de renunciar temporalment a la resta de la línia, ajornada més enllà del 2020 || El projecte global aprofitarà torres en desús de l’antiga autopista elèctrica

La zona on està prevista la subestació d’Isona.

La zona on està prevista la subestació d’Isona.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La línia de molt alta tensió (MAT) del Pallars torna a prendre impuls després de dos anys de silenci. El seu promotor, Red Eléctrica de España (REE), ha obtingut la declaració d’impacte ambiental favorable del ministeri de Medi Ambient per a la subestació d’Isona.

Per a això, l’empresa ha renunciat temporalment a la resta del projecte, que inclou 147 quilòmetres de cables de 400 kV entre aquesta localitat del Pallars Jussà i Penyalba, a Osca. Es tracta d’una infraestructura que ha xocat durant anys amb una forta oposició social i institucional i que la planificació de l’Estat ajorna més enllà de l’any 2020 (vegeu les claus).

Al separar la subestació d’Isona de la resta del projecte de la MAT, Red Eléctrica ha accelerat els tràmits per a aquesta instal·lació al Pallars Jussà. Espera poder construir-la a finals d’aquest mateix any, segons van corroborar fonts de l’empresa, si bé van puntualitzar que l’inici de les obres està condicionat al fet que la Generalitat expedeixi l’autorització definitiva després del vistiplau ambiental de l’Estat.

Així mateix, van ratificar que tenen la intenció de reprendre la resta de la línia en el futur. Val a recordar que la Generalitat es va pronunciar en contra del projecte en el tram català, si bé el seu informe no és vinculant i la decisió final correspon a l’Estat, a l’incloure terrenys de Catalunya i Aragó.

La resolució del ministeri de Medi Ambient, amb data el 7 de juliol i publicada aquest dimarts al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), esmenta el traçat previst per a la MAT a través de 23 municipis de Lleida i Osca. Al Pallars Jussà, inclou Tremp, Castell de Mur, Gavet, Llimiana i Isona. A Osca, incorpora el traçat de l’antiga autopista elèctrica Aragó-frontera francesa, paralitzada el 1999, quan estava ja en obres, per “aprofitar els suports instal·lats” i evitar la construcció de 140 noves torres.

El text recalca que, després de renunciar a la línia de forma temporal, REE haurà d’obtenir una nova declaració d’impacte ambiental en el moment en què reprengui aquest projecte.

les Claus

  • Planificació elèctrica. La planificació de l’Estat sobre infraestructures elèctriques inclou la MAT del Pallars, però ajorna la seua construcció fins més enllà del 2020. Mentrestant, REE va prosseguir amb la tramitació ambiental del projecte.
  • “Rebuig majoritari”. El projecte va rebre 4.620 al·legacions i la declaració d’impacte constata el “rebuig majoritari”. El ministeri de Medi Ambient i REE van iniciar contactes arran dels quals l’empresa va demanar una declaració ambiental “parcial” per a la subestació i va desistir de la resta.
  • Subestació d’Isona. La declaració inclou la subestació d’Isona i ramals fins a dos línies de Sallent.
  • Cinc municipis de Lleida. El traçat de la MAT inclou Tremp, Castell de Mur, Gavet, Llimiana i Isona.
  • Divuit a Osca. Penyalba, Valfarta, Vilanova de Sixena, Ontinyena, Alcolea de Cinca, San Miguel de Cinca, Montsó, Castejón del Puente, Almúnia de Sant Joan, Fonts, Estadella, Graus, Capella, Lasquarri, Monesma i Queixigar, Tremuja i Pont de Montanyana.

tracking