SEGRE

METEOROLOGIA

Tempestes de pluja i pedra al Pallars Sobirà i Aran causen despreniments en carreteres

Pas alternatiu a València d’Àneu, Alins i Tírvia i hi va haver desperfectes en cotxes i horts de Llavorsí

Ensorrament d’un mur de contenció a Araós, nucli d’Alins, que ja tenia deficiències.

Ensorrament d’un mur de contenció a Araós, nucli d’Alins, que ja tenia deficiències.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les fortes tempestes d’aigua i pedra que van descarregar aquest diumenge a la matinada al Pirineu van provocar desperfectes en diverses localitats com Alins i Llavorsí i despreniments en tres carreteres del Pallars Sobirà que van obligar a donar pas alternatiu al trànsit fins a primera hora de la tarda.

Segons va explicar l’alcalde de Baix Pallars i encarregat de carreteres de la Diputació, Josep Maria Semino, van actuar en tres punts: a la C-28 a València d’Àneu i a les vies locals L-510 i L-504 a Alins i Tírvia. “Em van avisar a les tres de la matinada perquè els barrancs s’havien desbordat, els vorals s’havien omplert d’aigua i la terra i les pedres que queien van acabar a la carretera”, va explicar.

Per la seua banda, l’alcaldessa de Llavorsí, Anna Panisello, va afegir que a la una i a les tres de la matinada van descarregar dos fortes tempestes acompanyades de pedra a la localitat que van causar nombrosos danys en cotxes, horts i flors ornamentals.

A l’entrada d’Araós, nucli d’Alins, un mur de contenció es va esfondrar. L’alcalde, Josep Maria Lladós, va explicar el juliol passat que el mur ja tenia deficiències i estava precintat. Preveien provocar-ne la demolició però les pluges es van avançar, tot i que sense causar danys personals.

Durant el matí d’aquest diumenge les màquines van retirar les restes dels despreniments a les carreteres per facilitar el trànsit de vehicles però “encara queda una setmana de feina per acabar de netejar els vorals”, va afirmar Semino. No hi va haver cotxes atrapats ni danys personals. Segons fonts municipals, sí que es van registrar talls de llum puntuals.

Les tempestes al Pirineu van venir acompanyades d’un descens general de les temperatures a tota la província de Lleida. On més es va notar aquesta baixada va ser al pla. Segons el Meteocat, les temperatures van descendir fins a deu graus a la capital, que van passar dels 38 graus de dissabte als 28 ºC d’ahir primera hora de la tarda. Avui el temps continuarà insegur i es formaran algunes tempestes.

Afectació

  • Carreteres. Despreniments a la C-28 a València d’Àneu i l’L-510 i L-504 a Alins i Tírvia.
  • Talls de llum. Es van registrar talls de llum puntuals en nuclis com Son, a Alt Àneu. No hi va haver danys personals.
  • Danys pel granís. A Llavorsí, la pedra va danyar cotxes, horts i flors.
  • Pluges intenses. A la Bonaigua van caure 88 litres per metre quadrat i a Vielha, 51, segons el Meteocat. 
Ensorrament d’un mur de contenció a Araós, nucli d’Alins, que ja tenia deficiències.

Ensorrament d’un mur de contenció a Araós, nucli d’Alins, que ja tenia deficiències.AMADO FORROLLA

tracking