SEGRE

PROVEÏMENTS

Combaten el mal sabor de l'aigua per algues en 24 pobles del pla

La Mancomunitat d’Aigües que subministra a les Garrigues i el Segrià injecta carbó actiu arran de les queixes d’usuaris || Reclamen la connexió del pantà de l’Albagés

Algues a la séquia Major de Pinyana al seu pas per Ciutat Jardí, a Lleida.

Algues a la séquia Major de Pinyana al seu pas per Ciutat Jardí, a Lleida.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La proliferació d’algues a causa de la calor i la sequera és aquest any un problema d’imatge i salubritat no només als rius, sinó també als canals de reg i a les conduccions d’aigua de boca.

La Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues ha hagut d’actuar contra el mal sabor que aquesta vegetació deixa a l’aigua potable, arran de queixes d’alguns dels vint-i-quatre pobles d’aquesta comarca i del Segrià als quals subministra.

Sí que han detectat problemes als filtres dels pantans per regar finques particulars

El president de la Mancomunitat, Jaume Setó, va explicar que ho combaten fent servir carbó actiu, un element que s’utilitza per a la potabilització de l’aigua i que reté els compostos procedents de la descomposició de les algues, així com plaguicides, detergents, greixos, olis i altres substàncies.

Setó va puntualitzar que les principals queixes pel sabor desagradable de l’aigua procedien dels municipis que estan situats a l’inici de les conduccions que parteixen del pantà d’Utxesa. “Al juny, vam injectar carboni als filtres i estem alerta de noves reclamacions per tornar a repetir l’operació”, va indicar.

Val a recordar que la Mancomunitat reclama disposar en el futur de cabal procedent del pantà en construcció de l’Albagés per proveir aquesta localitat i uns altres divuit pobles de la comarca: l’Albi, Bellaguarda, Bovera, Cervià, el Cogul, l’Espluga Calba, la Floresta, Fulleda, la Granadella, Granyena, Juncosa, els Omellons, la Pobla de Cèrvoles, el Soleràs, Tarrés, els Torms, el Vilosell i Vinaixa. S’hi sumen Alcanó, Aspa, Llardecans, Sarroca de Lleida i Torrebesses, a la comarca del Segrià, mentre que s’espera la incorporació en breu de Senan, a Tarragona.

Efectes

  • Pinyana descarta netejar els canals de reg. La proliferació d'algues a un estiu d'altes temperatures es fa patent al canal de Pinyana al seu pas per Lleida ciutat. No afecten de forma greu el pas del cabal per al reg ni tampoc als subministraments d'aigua potable de la Mancomunitat, que subministra aigua potable a una vintena de municipis del Segrià i de la Noguera a través d'una conducció tancada i sense algues. Per això, el president de la comunitat de regants, Ramon Piqué, va explicar que no actuaran per eradicar-les. Fer-ho, va puntualitzar, podria arribar a ser contraproduent. “No podem introduir màquines al canal per retirar les algues, com han fet altres comunitats de regants, perquè provocaríem terbolesa a l’aigua i perjudicaríem alguns subministraments de boca i industrials”, va assenyalar Piqué. Es referia a alguns proveïments alternatius de boca, així com a granges i indústries que reben l’aigua del canal. Va apuntar que la vegetació “acostuma a desaparèixer amb el temps i no provoca greus inconvenients”. On sí que ho fa, va apuntar, és en el sistema de filtratge de basses per regar finques. Juntament amb la calor intensa d’aquest estiu, la proliferació d’algues al canal de Pinyana s’atribueix, en part, a la bona qualitat del cabal procedent del pantà de Santa Anna. L’aigua “baixa molt clara, conté molt oxigen i, per aquesta raó, hi proliferen els macròfits aquàtics”, va dir Piqué.

  • L'aigua del poble de Montcortés no és apta per al consum. L'aigua que surt de les aixetes del poble de Montcortés no és apta per al consum humà. Així ho han constatat anàlisis sobre la qualitat del subministrament del mes de juliol passat que aquest dimecres va fer públics la CUP. La formació política, sense representació en l'ajuntament, va acusar l'equip de govern de CxP de no divulgar aquesta informació després que veïns hagin patit “diarrees i dolors de panxa”. Per la seua part, l’alcalde, Josep Maria Semino, va dir que el consistori va emetre un ban dimecres passat en el qual insta la població a no beure l’aigua de l’aixeta i utilitzar-la únicament per cuinar i rentar-se. Les anàlisis del subministrament, procedent del pantà de Montcortès, mostren la presència de bacteris per sobre dels límits considerats aptes per al consum. Semino ho va atribuir a un mal funcionament puntual del sistema de cloració arran de les obres per fer un nou dipòsit i va assenyalar que esperen noves anàlisis per verificar si l’aigua ja és potable.
tracking