SEGRE

AIGÜES REGADIUS

L'Algerri-Balaguer bomba l'aigua amb panells solars i estalviarà 100.000 €/any

Els tècnics i operaris treballen aquests dies en la instal·lació de les plaques solars a la zona de l’estació de bombatge.

Els tècnics i operaris treballen aquests dies en la instal·lació de les plaques solars a la zona de l’estació de bombatge.ITMAR FABREGAT

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els regants del canal Algerri-Balaguer han apostat per l’energia solar per reduir l’elevat cost elèctric que suposa el bombatge de l’aigua. Un sistema pioner per les seues característiques que entrarà en funcionament a finals de mes i que ajudarà a rebaixar la factura anual d’electricitat en més de 100.000 euros.

Els panells solars per bombar aigua que instal·la la comunitat de regants del canal Algerri-Balaguer a la zona d’Ivars de Noguera estaran a punt d’aquí a dos setmanes, quan es preveu activar la bomba i iniciar la prova pilot que ha de permetre reduir el cost energètic de la comunitat, que aquest any sobrepassarà els 1,2 milions (entre la factura de la llum i la penalització). El projecte contempla una bomba de pistó de grans dimensions (amb un diàmetre de més d’un metre) que porta incorporats quatre panells solars de més de 10.000 quilos per subministrar-se. Aquesta setmana els operaris estan connectant l’entramat de cables dels plafons amb l’eix central que els sustentarà i que estarà connectat amb l’estació de bombatge. Les obres acumulen un mes de retard aproximadament “tenint en compte l’envergadura i complexitat de la infraestructura”, va explicar el president de la comunitat de regants, Carlos Gra. La previsió és que aquest sistema arribi a bombar entre 600 i 700 litres d’aigua per segon, amb la qual cosa es podrien regar fins a 700 hectàrees amb una sola bomba, segons van explicar els tècnics que aquests dies treballen per ultimar la instal·lació. El president de la comunitat va explicar que el projecte d’energia solar preveu la instal·lació de tres bombes més, encara que primer caldrà comprovar la viabilitat del sistema. Si fos rendible, seran els regants els que hauran d’avalar completar la instal·lació de les tres bombes restants per autoproveir-se i reduir la factura elèctrica. Aquest projecte d’energia solar preveu aconseguir un estalvi de més de 100.000 € anuals al rebut elèctric. Així mateix, l’estalvi seria més gran perquè s’evitaria la penalització actual per bombar aigua fora de la franja horària contractada, que a l’any supera els 150.000 euros. El cost energètic del canal suposa el 80% de la despesa pressupostada de la comunitat. La prova pilot té un cost de 600.000 euros i el total del projecte ascendeix a 3,6 milions, molt inferior al de fer una nova presa d’aigua a la zona del pantà de Santa Anna que supera els 9 milions d’euros, projecte que es descartaria si fos viable el sistema pioner d’energia solar.

Els tècnics i operaris treballen aquests dies en la instal·lació de les plaques solars a la zona de l’estació de bombatge.

Els tècnics i operaris treballen aquests dies en la instal·lació de les plaques solars a la zona de l’estació de bombatge.ITMAR FABREGAT

tracking