SEGRE

AGRICULTURA INFRAESTRUCTURES

Els regadius de Lleida, amb prou aigua fins i tot per a un any més malgrat la sequera

Rialb i Oliana, per sobre de la mitjana, garanteixen el subministrament al canal d’Urgell i el Segarra-Garrigues || L’Aragó i Catalunya evita els prorratejos de la campanya passada gràcies a Sant Salvador

El pantà de Rialb, al Segre, té una capacitat per a 404 hectòmetres cúbics i està al 63,6% de la seua capacitat aquesta setmana.

El pantà de Rialb, al Segre, té una capacitat per a 404 hectòmetres cúbics i està al 63,6% de la seua capacitat aquesta setmana.ÓSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els regs de Lleida tenen garantida la campanya malgrat la sequera de l’estiu i hi ha reserves d’aigua per a la pròxima, encara que la tardor i l’hivern que vénen siguin adversos. Els pantans de les conques que subministren els canals històrics i els nous regadius estan per sobre dels nivells de fa un any per aquestes mateixes dates. El sistema Oliana-Rialb, al Segre, que proveeix el Canal d’Urgell i el Segarra-Garrigues, té 301 hectòmetres cúbics (44 Oliana i 257 Rialb), 38 més que a finals d’agost del 2016. Segons el president del Canal d’Urgell, Ramon Carné, la campanya de regs es tancarà a primers d’octubre. A finals de setembre es farà l’assemblea per determinar els tancaments per a la captació d’aigua de boca. Continuaran les obres al túnel de Montclar, també en la tercera i quarta séquia i seguirà el revestiment del Principal. Carné també va assenyalar que s’han registrat filtracions al Canal Auxiliar, a Sant Llorenç de Montgai, que es va haver de tancar algunes tardes per procedir a les reparacions. Pel que fa a Pinyana, entre els embassaments de la Noguera Ribagorçana, Canelles està lleugerament per sota d’agost del 2016 (al 53,3% de la seua capacitat), mentre que Escales es troba en el 74,3 davant el 71% de fa un any. Santa Anna està al 62,9 %, mentre que fa un any el nivell d’aigua registrat representava el 53%. El president de Pinyana, Ramon Piqué, va remarcar que hi ha garanties en el subministrament d’aquest regadiu i els que depenen d’aquest sistema, l’Algerri-Balaguer i l’Aragó i Catalunya. Pinyana finalitzarà la campanya a primers d’octubre. El president de l’Aragó i Catalunya, José Luis Pérez, va incidir que el pantà de Sant Salvador, en el seu segon any de funcionament, ha tornat a salvar la campanya. Finalitzades les proves de càrrega, ha gastat el 30% dels 136 hectòmetres cúbics que té. Barasona, al 43,5,% davant el 18% que va registrar en les mateixes dates el 2016, s’ha dedicat a regar la part oscenca de les més de 100.000 hectàrees del regadiu. La sequera va obligar a prorratejar l’any passat, encara que a la campanya 2014-15 no hi va haver problemes. Tancarà a l’octubre.

Rècord de serveis en els regs de suport i preocupació en el secà

Respecte als regs de suport com el Garrigues Sud, que subministra a 8.500 hectàrees dels municipis de Flix, Bellaguarda, Bovera, la Granadella, Juncosa i els Torms, i té pendents unes altres 1.500 hectàrees més, tampoc hi ha cap problema de proveïment, encara que el seu president, Javier Pelegrí, va indicar que ha augmentat la demanda d’aigua i que serà un any de rècord, ja que se superaran els més de 7 hectòmetres que es van servir l’any passat a causa d’una sequera encara més pertinaç. La captació a l’Ebre (Flix) garanteix el regadiu. El mateix succeeix amb el Segrià Sud, que pren del pantà de Riba-roja i que rega unes 8.400 hectàrees de Seròs, Almatret, Maials, Llardecans i Torrebesses. Encara que s’han augmentat els serveis per la demanda, no té cap problema, malgrat que al juliol i en el que va d’agost les pluges han sigut anecdòtiques, va explicar el president, Joan Sabaté.

tracking