SEGRE

TURISME DEBAT

Vielha suspèn les llicències per a habitatges d'ús turístic un any i n'analitzarà l'impacte

Vol evitar-ne la proliferació i que distorsionin el mercat del lloguer, on hi ha un boom de preus || L’equip de govern, d’UA, sotmet aquesta mesura a debat del ple, i l’aprovarà amb la seua majoria

Turistes a Vielha en una imatge de l’estiu passat.

Turistes a Vielha en una imatge de l’estiu passat.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Vielha preveu suspendre durant un any la concessió de llicències de pisos turístics per frenar-ne la proliferació i estudiar l’impacte sobre el sector del lloguer. L’alcalde, Juan Antonio Serrano, plantejarà avui al ple municipal aquesta mesura i proposarà portar a terme durant aquesta moratòria un estudi que posi sobre la taula solucions a l’escalada de preus al mercat del lloguer i a la dificultat per trobar habitatge.

Segons el primer edil, actualment els preus del lloguer a la capital aranesa poden oscil·lar entre 400 i 600 euros en el cas d’un estudi amb les mínimes condicions i els 700 euros per als pisos de dos habitacions. Nombrosos treballadors temporals (que viatgen a la vall en època d’esquí o durant la campanya turística d’estiu) han tingut grans dificultats per trobar un pis de lloguer i, si el troben, per assumir-ne el preu, ja que els propietaris estan optant per la modalitat turística, que té més marge de benefici.

L’ajuntament calcula que a Vielha hi ha entre 200 i 300 pisos turístics, la meitat dels de la vall

Serrano va afegir també que si a la Val s’han donat d’alta “uns 600 pisos turístics, calculem que a Vielha n’hi ha d’haver entre 200 i 300”. Aquesta proliferació té la base en l’aprovació de la llei de la Generalitat que va crear aquesta figura per fer aflorar els habitatges que es llogaven sense estar regularitzats. La queixa del sector, i d’alguns alcaldes com el de Vielha, és que amb una mera cèdula d’habitabilitat es poden donar d’alta. “Nosaltres defensem que han de complir uns requisits mínims, ja que qualsevol establiment turístic ha d’acatar nombrosos condicionants” abans d’entrar en funcionament. Serrano encapçala el grup d’Unitat d’Aran a l’ajuntament, amb majoria absoluta (set regidors, pels cinc de CDA i un de Ciutadans), de manera que la mesura tirarà endavant amb tota seguretat.

El cas de Vielha no és l’únic a Catalunya, però sí que és el primer del qual es té constància a Lleida. La problemàtica de l’habitatge de lloguer, i el boom de preus a què han pogut contribuir els pisos turístics, han portat que consistoris com els de Barcelona, Hospitalet de Llobregat o Lloret de Mar també imposin una moratòria en el mateix sentit.

L’alcalde de Vielha va comparar la situació del mercat del lloguer amb la de Barcelona o d’Eivissa i va dir que una de les mesures per frenar la proliferació de pisos turístics podria ser la fixació de normativa diferent segons el barri o segons l’agregat del qual es tracti.

L’ajuntament ja va encarir els preus de les altes El setembre del 2015 el consistori va aprovar encarir la taxa que paguen els habitatges d’ús turístic per donar-se d’alta al registre municipal amb la previsió de passar de 75 a 600 euros. Aquesta mesura, segons l’alcalde, Juan Antonio Serrano, ja va frenar la proliferació de pisos turístics, encara que no de manera suficient, va afegir el primer edil.

tracking