SEGRE

Fiscalia de Lleida demana informació a 31 ajuntaments sobre el seu suport a l'1-O

Agents de la Guàrdia Civil ja s’han personat a Oliana, Almacelles, Alpicat, Tàrrega, Aitona, Guissona, Serós i Bellpuig

L'alcalde d'Oliana, Miquel Sala,

Fiscalia de Lleida demana informació a 31 ajuntaments sobre el seu suport a l'1-OCynthia Sans

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Civil, a instàncies de la Fiscalia de Lleida, requerirà als secretaris municipals dels 31 ajuntaments de la demarcació de Lleida investigats per donar suport al referèndum de l’1-O que entreguin còpia dels documents d’ajuda a la consulta que hagin redactat. Segons fonts de la investigació, a més d’aquesta documentació la Fiscalia ha demanat a la Guàrdia Civil que, en les seues funcions de policia judicial, reclamin a aquests consistoris tots els documents pels quals els ajuntaments cedeixen locals per a la celebració de l’1-O, suspès pel Tribunal Constitucional.

Fonts fiscals han indicat que es tracta dels ajuntaments lleidatans que estan sent investigats per la Fiscalia, una trentena dels 57 els alcaldes dels quals ja han estat citats a declarar.

Entre ells el d'Oliana, l’alcalde del qual, Miquel Sala, ha explicat a SEGRE que tres agents de paisà de la Guàrdia Civil s’han personat a les 9 del matí al consistori amb el mandat de la Fiscalia. Segons ha indicat, els guàrdies civils han demanat la documentació relacionada amb els decrets de suport al referèndum de l’1 d’octubre aprovats per ajuntaments catalans i la cessió de locals per a la consulta.

Els agents, ha dit, han entregat el requeriment a la secretària municipal i s’han emportat un informe jurídic relacionat amb les cartes enviades pel Govern als consistoris instant que compleixin la llei i advertint de les conseqüències de desobeir el Tribunal Constitucional (TC).

També li han demanat el decret de suport de l’Ajuntament de Oliana a l’1-O -segons el model que va fer públic l’Associació de Municipis per la Independència (AMI)- encara que finalment han constatat que l’alcalde no el va firmar, sinó que va expressar el seu suport al referèndum a través d’un manifest, ha afirmat Sala.

En el moment en què han arribat els agents, Sala es trobava als jutjats de la Seu d’Urgell, mostrant el seu suport a l’alcalde de Bellver de Cerdanya, també citat per la fiscalia per col·laborar en l’1-O.

Tres membres de la Guàrdia Civil s’han personat així mateix cap a les onze del matí a l’Ajuntament d’Alpicat, davant de la qual cosa el seu alcalde, Joan Gilart, s’ha mostrat "sorprès". "Ja vaig declarar divendres davant de Fiscalia i se sabia que havíem firmat el decret", ha dit Gilart, que ha explicat que "se’ls ha facilitat el que han demanat i ja està. Ha estat un tràmit ràpid i senzill".

La Guàrdia Civil ja hauria acudit, almenys, a Oliana, Almacelles, Alpicat, Tàrrega, Aitona, Guissona, Serós i Bellpuig.

tracking