SEGRE

TRIBUNALS DENÚNCIA

L'Uruguai frena la tornada d'una nena a Vielha per un cas d'abusos

La mare de la menor, de 5 anys, va denunciar l’exparella per maltractar-les || El pare va declarar com a investigat el setembre passat i la jutge demana més diligències

Imatge d’arxiu dels jutjats de Vielha.

Imatge d’arxiu dels jutjats de Vielha.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem de l’Uruguai ha paralitzat la tornada d’una nena a Vielha que reclamava el seu pare després que aquest sigui investigat per presumptament sotmetre-la a abusos sexuals. Com ja va publicar aquest diari, el progenitor va declarar el 27 de setembre passat als jutjats de Vielha després que la seua exparella el denunciés per maltractaments a ella i per abusos a la menor, de 5 anys. Totes dos es troben a Montevideo, on van viatjar l’abril del 2016. El pare va denunciar la seua exparella per sostracció de menors, cosa que va obligar la Justícia uruguaiana a ordenar el retorn de la nena a Vielha. Tanmateix, després de la declaració del progenitor als jutjats d’Aran, el Suprem de l’Uruguai ha decidit paralitzar el viatge, que s’havia de produir avui dijous, al considerar que hi ha risc per a la nena, segons van informar ahir fonts pròximes al cas.

La decisió del Suprem uruguaià es pren després que la magistrada del Jutjat d’Instrucció 1 de Vielha obrís diligències d’investigació contra el pare de la menor. Unes diligències que s’han ampliat també a instàncies de la Fiscalia, que vetlla per la protecció de la mare i de la nena.

El pare va denunciar l’exparella per endur-se la filla a l’Uruguai i ella l’acusa de violència masclista

El cas es va iniciar fa un any quan el pare va denunciar que la seua exparella s’havia emportat la seua filla a l’Uruguai, el seu país d’origen, sense el seu permís. Tanmateix, la mare va acudir a la Justícia uruguaiana per impedir la tornada de la nena al detectar comportaments estranys en la petita. Els advocats de la dona assenyalen que els pèrits designats pel tribunal han constatat que la nena podria haver estat víctima d’abusos a les mans del pare. Un extrem que no ha quedat acreditat, ja que el cas encara està sota investigació judicial.

Fa un any, els tribunals de l’Uruguai van acordar la tornada de la nena a Vielha, on havia nascut i residia amb els seus pares, amb una sèrie de mesures de protecció, com una ordre d’allunyament i de no comunicació amb el pare, i que donava la guarda a la mare.

Tanmateix, aquestes mesures no van poder ser homologades pel jutjat de Vielha. Segons el pare, no ho van ser per culpa de la magistrada. Segons la mare, perquè la seua exparella s’hi negava. Ara, la defensa de la mare considera que la situació de la nena s’ha estabilitzat a Montevideo i que suposa un risc per a ella tornar a Vielha, per la qual cosa el Suprem de l’Uruguai ha decidit suspendre el seu retorn a l’espera de noves proves.

La defensa assenyala que la Justícia uruguaiana ha vist en tot moment que hi ha un risc per a la nena per part del pare i que a Vielha també s’aprecia. Ara esperen que hi hagi més diligències d’investigació i el cas a la capital de la Val d’Aran continua obert. Així mateix, la família materna s’ha mobilitzat a l’Uruguai per impedir que la nena torni amb el seu progenitor, que també va fer una protesta aquest estiu a les portes del jutjat de Vielha. El pare en tot moment ha negat els abusos i assenyala que és una revenja de la mare per impedir que la nena torni amb ell. El procés es preveu molt llarg, de forma que mare i filla podrien estar-se a l’Uruguai un any més.

tracking