SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

El CatSalut haurà de pagar 139.000 euros per una nadó morta a Tremp

Un jutjat de Barcelona considera que hi va haver un “dèficit assistencial” a l’hospital del Pallars || La pediatra, que va fallar el diagnòstic, va ser absolta de negligència

Imatge d’arxiu de l’hospital de Tremp.

Imatge d’arxiu de l’hospital de Tremp.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Servei Català de Salut (CatSalut) haurà d’indemnitzar amb 139.000 euros els pares d’una nadó de 18 mesos que va morir el 2010 a l’Hospital Comarcal del Pallars, a Tremp, per una obstrucció intestinal que no va ser diagnosticada, segons va informar ahir Europa Press. El jutjat de Tremp va absoldre el 2014 per la via penal la pediatra que va atendre la petita i els pares van perseverar en la reclamació per la via civil. Ara, el Jutjat de Primera Instància número 29 de Barcelona ha condemnat el CatSalut a pagar aquesta quantia en una sentència ferma del juny passat. La pediatra va ser absolta de negligència en primera instància pel jutjat de Tremp i l’Audiència Provincial de Lleida ho va ratificar. Els fets van ocórrer la nit del 26 d’agost del 2010. El matrimoni, de Barcelona, i la seua filla estaven de vacances al Pallars Jussà i van acudir de matinada a urgències de l’Hospital de Tremp amb el seu nadó, que presentava un dolor abdominal. La pediatra va diagnosticar equivocadament en un primer moment que la nena patia una gastroenteritis amb deshidratació. Set hores després de la seua entrada a l’hospital, la nadó va morir i l’autòpsia va revelar que la causa de la mort havia sigut una invaginació intestinal, una patologia en la qual es produeix un bloqueig de l’intestí que pot ser diagnosticada amb una correcta exploració. Segons la sentència, una exploració inicial adequada i proves diagnòstiques per imatge haurien detectat la malaltia, que se supera en la majoria dels casos si es tracta de forma adequada. Segons la sentència, l’aparell de rajos X portàtil que es requeria no funcionava des del 29 de juny del mateix any i durant la reparació l’hospital i el CatSalut no van fer cap actuació per suplir-lo. Per detectar la malaltia de la menor, la pediatra necessitava aquest aparell, per la qual cosa el jutjat de Barcelona determina que es va produir un “dèficit assistencial”. Els demandants afirmen que la falta de diagnòstic va venir originada per la manca de mitjans humans i la descoordinació entre l’hospital, el CatSalut i el SEM, però el jutge considera que no correspon al tribunal analitzar aquesta organització, per la qual cosa es limita a resoldre pel que fa a la responsabilitat civil, que fixa en 139.000 euros.

En aquest cas, l’Audiència de Lleida va confirmar la sentència del tribunal de Tremp que va absoldre la pediatra que va atendre la nadó. Segons el seu criteri, el diagnòstic inicial, encara que posteriorment va resultar equivocat, no era reprotxable i sí, en canvi, comprensible. El tribunal va analitzar els informes aportats per tres pèrits: un de l’acusació, que va dir que la pediatra va poder practicar proves per diagnosticar la invaginació intestinal; un altre de la defensa, que deia que l’estat de la nena era irreversible quan va arribar a l’hospital, i un tercer d’un pèrit judicial que va estar d’acord, amb matisos, amb aquesta última valoració. El jutge va concloure que la invaginació es va agreujar per una desgraciada concatenació de circumstàncies de temps i lloc molt adverses, producte de la fatalitat, entre aquestes que els pares, residents a Barcelona, es trobessin en aquell moment a Tremp, amb molts menys recursos sanitaris.

tracking