SEGRE

INFRAESTRUCTURES REGADIUS

El Canal d'Urgell recreix 10 quilòmetres del principal per les algues i per donar més aigua

Inversió d’1,2 milions d’euros per reconstruir de nou un quilòmetre de l’Auxiliar que es va enfonsar per inestabilitat del terreny || Inicien les obres de la segona fase per consolidar el túnel de Montclar

Les obres de consolidació del túnel de Montclar es van reprendre a començaments d'aquest mes.

El Canal d'Urgell recreix 10 quilòmetres del principal per les algues i per donar més aiguaAriadna Sánchez

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Canal d’Urgell començarà a finals de mes el recreixement de 10 quilòmetres més del canal principal aigües avall del Pont de Ferro d’Agramunt (Urgell). Segons els tècnics, a causa de les algues i a la vegetació aquàtica que ha proliferat en els darrers anys hi ha punts pels quals l’aigua es desborda quan transporta la concessió inicial de 33 metres cúbics per segon i ampliar la capacitat és més assequible que recórrer a maquinària de grans dimensions per eradicar-les. L’operació s’abordarà quan les obres del túnel de Montclar i de reconstrucció del Canal Auxiliar estiguin consolidades (vegeu el desglossament). El cost ascendirà a prop d’1,3 milions d’euros.

Segons el president de la Comunitat de Regants, Ramon Carné, entre 2011 i 2014 es van recréixer els primers 17 quilòmetres aigües avall a partir de la presa a Ponts per poder donar cabuda al cabal punta de 37 metres cúbics per segon i assegurar el reg als cultius en els mesos de calor. Va afegir que la concessió pel Principal és de 33 metres cúbics (gairebé 9.000 metres cúbics per hectàrea i any), però la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) permet arribar a 37 quan es tracta de cabal màxim necessari. Tots dos motius, augmentar la dotació els mesos calorosos i l’excés de vegetació, han fet necessari recréixer el Principal en uns 40 quilòmetres (dels 144,2 quilòmetres que té en total) i seria necessari recréixer-ne vint més, segons els experts. No obstant, les actuacions ja empreses i les que s’emprendran fan que l’eficàcia de la conducció estigui per sobre del 80 per cent.

D’altra banda, el canal ha reprès les obres al túnel de Montclar, una conducció subterrània de cinc quilòmetres que passa per la serra del mateix nom i que ha de reforçar-se en un tram de 120 metres on hi ha fugues i esquerdes. La inversió total en tres fases és d’1,2 milions d’euros. La primera es va abordar el gener d’aquest any i finalitzarà el 2019.

tracking