SEGRE

TRIBUNALS RESOLUCIÓ

El Suprem obliga a instruir una altra vegada l'incendi mortal d'Horta

Diu que la tragèdia ha de ser jutjada per un jurat i no per un tribunal tècnic || El judici per la mort de cinc bombers lleidatans el 2009 es farà el 2020

Imatge d’arxiu de l’homenatge del juliol passat als bombers morts a l’incendi d’Horta.

Imatge d’arxiu de l’homenatge del juliol passat als bombers morts a l’incendi d’Horta.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal Suprem ha donat la raó als dos acusats de provocar l’incendi d’Horta de Sant Joan, el 2009, en el qual van morir cinc bombers lleidatans, i concedeix que aquests siguin jutjats per un tribunal amb jurat. D’aquesta forma, l’alt tribunal anul·la la resolució de l’Audiència de Tarragona, que va fixar un tribunal professional, i retarda la celebració del judici per aquesta causa fins al 2019 o 2020. Segons la interlocutòria del Suprem, s’admeten els recursos de cassació presentats per les defenses de José Antonio Paz i Lorenzo Forner i s’obliga l’Audiència de Tarragona i el jutjat de Gandesa que instrueixen els fets a refer tota la instrucció d’acord amb la llei del jurat popular.

L’alt tribunal rebutja l’argument de l’Audiència de Tarragona, que va rebutjar el jurat al tractar-se d’una causa “complexa” a l’assenyalar que no hi ha cap norma que estableixi aquest extrem. Així mateix, assenyala que la complexitat és “irrellevant” ja que els acusats afronten un delicte d’incendi que deriva en altres d’homicidi per imprudència i lesions. L’Audiència va aplicar la reforma del Codi Penal del 2015, que va establir que els incendis forestals, tenint en compte la seua complexitat, no poden jutjar-se amb un jurat. Malgrat tot, el Suprem dicta que s’ha d’aplicar la llei vigent en el moment dels fets, el 2009, per la qual cosa no admet la reforma. Un dels advocats de la defensa va assenyalar ahir a aquest diari que des del principi havien defensat que la causa havia de jutjar-se amb un jurat al ser “més beneficiós” per als acusats. D’aquesta manera, el judici es retardarà encara més i podria celebrar-se passats els deu anys de la tragèdia, entre el 2019 o el 2020, tot i que encara no està confirmat. A l’escrit d’acusació, la Fiscalia va sol·licitar una condemna de dinou anys per als dos acusats i el pagament de sis milions d’euros en indemnitzacions. Els acusa d’un delicte d’incendi, cinc per homicidi imprudent i un altre de lesions imprudents. El foc va acabar amb la vida dels lleidatans David Duaigües, Jordi Moré, Ramon Espinet, Jaume Arpa i Pau Costa, del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF). Un cinquè, Josep Pallàs, va sobreviure amb greus cremades. Les famílies de les víctimes ja no formen part d’aquesta causa al ser indemnitzades per la Generalitat el 2014.

tracking