SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA PIONERA

L'Audiència no veu delicte en l'ús terapèutic de la 'maria' de Pàmies

Ratifica l’absolució del jutjat penal al considerar que no era per traficar

Josep Pàmies va ser jutjat el passat 25 de maig.

Josep Pàmies va ser jutjat el passat 25 de maig.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Conrear marihuana amb finalitats terapèutiques no és delicte. L’Audiència de Lleida ha ratificat la sentència del mes de juny passat del jutjat penal 2, que va absoldre l’horticultor de Balaguer Josep Pàmies, a l’estimar que les 89 plantes que hi havia a la seua propietat no eren per al tràfic de drogues sinó “un cultiu compartit per persones perfectament identificades i consumidores de tal substància, i era per al seu autoconsum amb finalitats terapèutiques”.

Pàmies va ser jutjat el 25 de maig passat i Fiscalia va sol·licitar que se li imposés una condemna de dos anys de presó i una multa de 16.000 euros per un delicte contra la salut pública. La jutge va estimar que “la substància intervinguda era la pròpia per a l’autoconsum dels socis i per a finalitats terapèutiques, penalment atípica”, i el va absoldre en una sentència sense precedents a Lleida. Tanmateix, el Ministeri Públic va recórrer la sentència davant de l’Audiència Provincial al·legant que la conducta de Pàmies “integrava un delicte d’afavorir o facilitar el consum il·legal de drogues tòxiques mitjançant actes de cultiu”.

El tribunal, com ja va fer la jutge, considera provat que existeixen prou elements per considerar que la marihuana que hi havia plantada era de diversos socis i per a autoconsum. En el judici, cinc socis de Dolça Revolució, entre els quals la seua presidenta i que van declarar en qualitat de testimonis, es van fer responsables de la plantació. Cadascun d’ells va assegurar que era el propietari de dos plantes i que eren per a ús personal i sempre amb finalitats terapèutiques.

El cas es remunta a l’any 2014, quan els Mossos van acudir a la finca després que l’horticultor els truqués perquè la seua néta s’havia perdut. Durant la recerca, la policia catalana va observar la plantació. Va decomissar un total de 89 plantes que pesaven 142 quilos, amb un pes net per al consum d’1,8 quilos i un valor al mercat il·lícit de 8.323 euros.

Josep Pàmies sempre ha mantingut que “des de Dolça Revolució mai no hem promocionat l’ús lúdic de la marihuana, sinó per les seues qualitats terapèutiques”. Precisament, l’associació va obrir la campanya “Cap planta és il·legal”, amb l’objectiu d’aconseguir el reconeixement de totes les plantes medicinals prohibides i animant a l’autocultiu.

tracking