SEGRE

TRIBUNALS INVESTIGACIÓ

Els pares de la Nadia només han gastat en la nena 4.000 €

Els pares de la nena Nadia, Fernando Blanco i Margarita Garau, s’han gastat prop de 800.000 euros de l’1,1 milió d’euros que van recaptar amb el fals pretext d’operar la seua filla malalta, segons el jutge de la Seu d’Urgell que els ha investigat. Només han pogut acreditar 4.000 euros en despeses mèdiques per a la petita.

Fernando Blanco i Margarita Garau pocs dies abans de ser arrestats.

Fernando Blanco i Margarita Garau pocs dies abans de ser arrestats.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Fernando Blanco i Margarita Garau, els pares de la nena Nadia, s’haurien gastat 792.417,16 euros dels 1.111.317,55 recaptats en donatius utilitzant la filla amb el fals pretext que necessitaven operar la nena de la malaltia rara que té (tricotiodistròfia) per allargar-li l’esperança de vida. “No s’ha acreditat despesa mèdica privada per part dels investigats que excedeixi dels 4.000 euros”, segons explica el titular del jutjat d’Instrucció 1 de la Seu d’Urgell a la interlocutòria en la qual dóna per finalitzada la investigació del cas i en què ordena l’obertura del judici oral per un presumpte delicte per estafa agreujada, pel qual podrien ser condemnats a fins a vuit anys de presó.

La interlocutòria del jutge es va fer pública aquest dimarts, l’endemà mateix que es conegués que l’Audiència de Lleida ha arxivat la causa penal contra els dos progenitors per exhibicionisme i tinença de pornografia infantil –càrrecs pels quals la Fiscalia sol·licitava que fossin condemnats a dos anys de presó– per les fotos que els van trobar durant la investigació de l’estafa.

Estan acusats d’un delicte d’estafa agreujada que pot suposar fins a vuit anys de presó

La interlocutòria del jutge per l’estafa confirma que “no ha quedat acreditat que els investigats tinguessin cap ingrés més enllà de les donacions”. A la fase inicial de la investigació, els Mossos van xifrar els diners recaptats en almenys 918.000 euros però, setmanes més tard, ja els xifraven en més d’un milió d’euros, com va avançar aquest diari el 6 de març passat.

De fet, el mateix jutge ja va fixar per als dos investigats una fiança solidària de responsabilitat civil d’1.224.968,19 euros. La suposada estafa encara podria ser molt més gran ja que l’1,1 milió és a través de comptes bancaris, “i es desconeix la quantitat recaptada en efectiu”, com s’assegura a la interlocutòria. Els investigadors van bloquejar 313.748,10 euros quan la parella va ser detinguda.

Ell va intentar fugir a França. El jutge assegura que “de l’estudi dels comptes es desprèn una clara utilització d’aquests per costejar la vida dels investigats”. Són constants els càrrecs de viatges i en hotels, restaurants o botigues d’electrònica. “Crida especialment l’atenció el pagament del lloguer de l’habitatge familiar” i que la “família hauria costejat l’adquisició de l’últim vehicle [un Ford Mondeo] amb els fons obtinguts a través de donacions”.

El xalet a Fígols tenia un lloguer anual de 9.800 euros i el cotxe els va costar 24.500 euros. Ho van pagar al comptat. D’aquesta manera, es dedueix que Blanco i Garau portaven un elevat tren de vida des d’almenys el febrer del 2009, quan van constituir l’Associació Nadia Nerea per a la tricotiodistròfia i malalties rares a les Balears.

Durant aquests prop de vuit anys s’han arribat a gastar una mitjana propera als 10.000 euros al mes, segons la investigació. Els pares de la Nadia van declarar que havien utilitzat els diners en doctors i clíniques però el jutge determina que “no han pogut aportar ni una sola dada que hagi permès acreditar-ne l’existència”. Els investigadors els van trobar trenta-dos rellotges d’alta gamma valorats en 50.000 euros (dos dels quals de la marca Audemars Piguet, quatre Tag Heuer), dos ordinadors Mac, dos iPhone, tres tauletes electròniques, tres mòbils i marihuana.

Fernando Blanco es troba empresonat preventivament des del desembre de l’any passat per risc de fuga (va intentar fugir a França però va poder ser detingut pels Mossos d’Esquadra en un control) i reincidència, ja que l’any 2000 va ser condemnat a quatre anys i deu mesos de presó per haver estafat un total de 120.000 euros a l’empresa en la qual treballava a Menorca. Margarita Garau està lliure amb càrrecs. La Fiscalia, la resta d’acusacions i les defenses hauran ara de presentar els escrits de qualificació i s’haurà de fixar la data del judici, que se celebrarà presumiblement a l’Audiència de Lleida durant aquests pròxims mesos.

tracking