SEGRE

REPORTATGE URBANISME I TURISME

Bordes de quatre estrelles

Alt Àneu té sobre la taula dos projectes per convertir antigues cabanes de pastors en hotels mentre Aran en limita l’ús com a allotjament turístic || Front ecologista per frenar aquestes iniciatives mentre que d’altres les defensen com una opció per conservar aquestes edificacions

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Dos empreses han adquirit a Alt Àneu la borda de l’Andreuet, a Sorpe, i la de Socampo, a la zona de Bonabé, totes dos a fi de convertir-les en hotels. La primera s’aixeca a prop de la Peülla, on Baqueira prepara la seua expansió a partir de l’any que ve. La segona està en un espai d’alt valor natural, dins de la Xarxa Natura, classificat com a PEIN i declarat reserva natural parcial per protegir espècies en perill d’extinció com el gall fer.

El projecte de la borda de Socampo ha encès l’espurna d’un front d’oposició ecologista. Les associacions Ipcena i Depana hi han expressat la seua oposició aquesta setmana juntament amb la Fundación Oso Pardo i l’entitat municipal descentralitzada (EMD) d’Isil. Una campanya de recollida virtual de firmes al portal Change.org per demanar a l’ajuntament d’Alt Àneu que no autoritzi les obres ha superat ja les 4.700 adhesions, mentre que Catalunya en Comú també s’ha posicionat en contra de la iniciativa.

Els contraris a l’hotel a la borda de Bonabé s’oposen a un model que consideren nociu

Tanmateix, les crítiques dels contraris a convertir en hotel la borda de Bonabé s’estenen també al que consideren un model nociu i contraproduent de explotar les antigues cabanes de pastors. Així, el president de la Fundación Oso Pardo, Guillermo Palomero, va afirmar que aquest tipus d’allotjaments turístics “tenen sentit vinculats a nuclis urbans, on ja tenen els serveis bàsics”, com subministrament d’electricitat i aigua, sense necessitat de fer-los arribar a zones remotes. En la mateixa línia, la presidenta de l’EMD d’Isil, Sofia Isús, va preguntar: “És que obrirem les bordes mentre tanquem els pobles?” Al·ludia així a la despoblació de nombrosos nuclis del Pirineu.

“Si l’hotel a la borda de Socampo s’aprova, n’hi haurà d’altres”, adverteix Francesc Espinal, secretari general de Depana. “És un model catastròfic”, afegeix. Per la seua part, Jordi Pedrós, d’Ipcena, valora que “no es pot establir un tal precedent en una vall tan verge” o altrament, diu, el Pirineu “pot acabar convertit en una nova Costa Brava” plena d’edificacions.

Davant les crítiques, el promotor del projecte de la borda de Socampo defensa que l’allotjament que projecta només té sentit si s’integra al paisatge sense alterar-lo.

Per la seua part, l’alcaldessa d’Alt Àneu, Laura Arraut, va puntualitzar que ha sol·licitat informes a la Generalitat sobre els plans per convertir bordes en hotels i, al marge d’aquests projectes en concret, valora que “si no es fa res amb les antigues bordes acabaran enfonsant-se”. En aquest sentit, la normativa per regular-les que impulsa Aran busca dotar d’incentius la conservació les bordes sense permetre obres que les desfigurin. Per això, proposen un ús hoteler limitat, restauració allà on ho admetin els ajuntaments o el lleure familiar.

Davant les macropromocions de la dècada passada, els nous projectes d’allotjaments turístics tendeixen a instal·lacions luxoses, poques places i, sobretot, la recerca d’entorns privilegiats sigui pel seu valor natural o per la seua proximitat a pistes d’esquí.

Poques habitacions per a cabanes en llocs privilegiatsEls projectes per a grans complexos residencials i hotelers anteriors a la crisi semblen avui dia un record molt llunyà, si bé els seus promotors eviten que els plans urbanístics ja aprovats caduquin amb l’esperança de desenvolupar-los algun dia.

tracking