SEGRE

PLE PROVINCIAL

La Diputació demana, amb suport del PSC, deixar el litigi de l'art al nou “Govern legítim”

La corporació provincial aprova el pressupost, de 129,3 milions, per al 2018 || El govern de PDeCAT i Unió rep el suport de PSC i UA, mentre que ERC i PP s’abstenen i la CUP i Cs hi voten en contra

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Diputació va aprovar ahir una moció que demana ajornar qualsevol decisió sobre les obres en litigi del Museu Diocesà fins a “la restitució del Govern legítim de la Generalitat”. Presentada pel govern de PDeCAT i Unió, ERC i la CUP, va rebre el suport del PSC i UA, si bé el portaveu socialista, Enric Colom, va ratificar durant la sessió que la seua formació va recolzar l’article 155 perquè “estem amb la legalitat vigent”. El text es va aprovar en el marc d’un ple tens i aspre en el qual les desqualificacions van arribar al terreny personal.

La moció recorda que la sentència que exigeix el trasllat a Aragó no és ferma, insta el ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, a no prendre decisions sobre el tema i rebutja que aquesta qüestió es dirimeixi en una situació d’“excepcionalitat” per l’article 155. Cs hi va votar en contra després de qualificar la moció com a “precampanya”. Per la seua part, el PP només va donar suport al punt que manifestava suport al Museu Diocesà i es va abstenir o va votar en contra en la resta.

A continuació es van debatre dos mocions diferents per per demanar la llibertat dels Jordis i dels consellers empresonats. La presentada pel govern, ERC i la CUP demanava “alliberar els presos polítics” i es va aprovar amb els vots d’aquests tres grups, els vots en contra de PP i Cs i l’abstenció del PSC (Francés Boya, d’UA, es va absentar del ple). Els socialistes van presentar una moció alternativa: demanaven alliberar-los al considerar que el seu empresonament era “desproporcionat” i negaven que fossin perseguits per les seues idees. Va ser rebutjada per la resta de grups. Aquests debats van absorbir la meitat de la sessió, un temps superior al de la votació dels pressupostos, de 129,3 milions per a l’any vinent. Es van aprovar amb els vots del govern de PDeCAT i Unió, de PSC i d’UA, mentre que ERC i PP es van abstenir i la CUP i Cs hi van votar en contra.

Més de 50 milions a municipis en el pressupost més elevat

El pressupost de 129,3 milions que va rebre ahir l’aprovació inicial del ple preveu més de 50 milions per als municipis lleidatans, entre línies d’ajuts i actuacions directes de la Diputació. Reñé va subratllar que és “l’aprovat més alt” a l’ens provincial i va insistir en el “caràcter municipalista” i el “compromís social” dels comptes. El PSC, per la seua part, els va donar suport a l’incloure 10 milions per al pla de reforç municipal que es va iniciar l’any passat a instàncies dels socialistes.

ERC va insistir en les seues crítiques als ajuts directes de presidència i, tal com va fer l’any passat, es va abstenir. També les va qüestionar la CUP, que va votar en contra del pressupost.

Per la seua part, PP i Cs van qüestionar l’aportació de 10.000 euros de la Diputació a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). S’ha de recordar, d’altra banda, que el pressupost, que supera en un 5,17% la quantia del del 2017, contempla 17,7 milions a les partides de salut, que inclouen des d’inversions en hospitals i centres mèdics locals fins a activitats d’ajuntaments i entitats. També preveu un augment del catorze per cent pel que fa a la dotació dels organismes autònoms de turisme, promoció econòmica, recaptació de tributs i l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI).

Del PSC “hipòcrita” fins a la “baixada de pantalons” d’Oriol Junqueras Republicans i PSC es van embolicar durant la moció del Diocesà, malgrat que tots dos hi donaven suport. Núria Marín (ERC) va acusar els socialistes de voler “rentar-se la cara” després de participar en l’“aberració” del 155. Enric Colom (PSC) li va etzibar que no fes “el ridícul” i ella va respondre que “vostè demostra que en política es pot fer de tot”. En les mocions sobre els empresonats, Jaume Gilabert (ERC), va qualificar el text del PSC d’“hipòcrita” i Colom va respondre que Oriol Junqueras “anirà al Tribunal Suprem a abaixar-se els pantalons, això sí que és un acte d’hipocresia”.

El grup d’ERC va desplegar cartells amb les llegendes “llibertat presos polítics” i “l’art no es toca”.

El grup d’ERC va desplegar cartells amb les llegendes “llibertat presos polítics” i “l’art no es toca”.LLEONARD DELSHANS

El grup d’ERC va desplegar cartells amb les llegendes “llibertat presos polítics” i “l’art no es toca”.

El grup d’ERC va desplegar cartells amb les llegendes “llibertat presos polítics” i “l’art no es toca”.LLEONARD DELSHANS

tracking