SEGRE

ESNOTICIA

Les pistes d'esquí modernitzen la innivació per la gran demanda

El 50% de la superfície esquiable, amb garantia de neu artificial || Les cotes de les nevades se situaven en els 1.400 metres i ara, per sobre dels 1.800

Els esquiadors van fer front a les males condicions climatològiques a Baqueira Beret.

Els esquiadors van fer front a les males condicions climatològiques a Baqueira Beret.B.B.

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Pel que fa al trànsit, la neu va tancar el port de la Bonaigua des de la matinada d’ahir i va obligar a circular amb cadenes per la C-28 tant a Naut Aran com a Alt Àneu i a la C-142b de Baqueira al pla de Beret.

El Servei Català de Trànsit va informar de neu i gel a la calçada de l’N-230 durant gran part del matí entre Vilaller i Vielha.

Gairebé la meitat del total de la superfície esquiable que hi ha a Lleida compta amb garanties de permanència de la neu gràcies als sistemes d’innivació artifical, assegurant així tant l’inici de la temporada com la seua prolongació si les temperatures es mantenen baixes fins a la primavera.

Segons l’associació catalana d’estacions d’esquí (ACEM), els complexos han hagut d’invertir en els últims anys en canons de neu per garantir “llargues temporades” d’esquí, que fa una dècada era impensable que comencessin en el pont de desembre. “El normal era que s’obrissin pistes per Nadal”, va explicar el director de l’entitat, Quim Alsina. “Tanmateix ara el 12% de la facturació de tota la temporada recau en aquest pont.”

Així mateix, el canvi climàtic ha influït de manera significativa en la necessitat de produir neu artificial aprofitant les “finestres de fred” per fer neu amb menys energia i el menor temps possible, per això la instal·lació de més canons i la renovació dels que es van instal·lar fa quinze anys han quedat obsolets.

Les estacions han invertit a fer-los més eficients, concentrant la producció, adaptada a una temperatura més uniforme, aprofitant episodis de fred i les grans nevades. “Suposo que el canvi climàtic és un factor determinant, decisiu, encara que avui dia el factor més important és que l’esquí ha passat a ser una activitat econòmica clau per al territori”, va dir Alsina.

Abans les nevades arribaven a cotes més baixes (1.400 metres o menys), i ara la cota de neu se situa per sobre dels 1.800 metres.

El canvi climàtic existeix, però no és l’únic factor que justifica les inversions en la producció de neu artificial. “Les estacions s’han posat les piles i això es nota. El 1997 no hi havia neu per al pont de desembre, i ara és inimaginable no obrir els complexos”, va afegir.

Alsina afirma que a Catalunya la mitjana de superfície innivada no arriba al 50%, “molt per sota de països amb bona oferta d’esquí com Àustria o Finlàndia, on també recorren a neu artificial”.

Fonts del complex aranès van indicar que les precipitacions garanteixen els gruixos de cara al pont de la Constitució. Té gairebé un metre de neu. A la Vall de Boí el temporal va fer que amb prou feines hi hagués esquiadors a l’espera que avui la situació millori.

L’afluència als complexos del Pallars Sobirà també va ser discreta i 195 esquiadors van recalar a Espot i uns altres 180 a Port Ainé. Al Solsonès, Port del Comte va obrir ahir la temporada encara que amb l’estació oberta parcialment, en concret la zona de debutants.

Tavascan, que ja té obert el refugi, començarà la campanya dimecres vinent tant en alpí com en nòrdic.

En total, la nevada va deixar entre 12 i 40 centímetres de neu nova en els complexos hivernals.

Els esquiadors van fer front a les males condicions climatològiques a Baqueira Beret.

Els esquiadors van fer front a les males condicions climatològiques a Baqueira Beret.B.B.

tracking