SEGRE

La tardor del 2017, de les més seques de les últimes dècades

Mapa de temperatura mitjana aquesta tardor

La tardor del 2017, de les més seques de les últimes dècadesMeteocat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La tardor de 2017 (mesos de setembre, octubre i novembre) ha estat termomètricament normal al conjunt de Catalunya, si bé s’ha de qualificar de càlida a amplis sectors del litoral i prelitoral Sud i Central, a cotes altes del Pirineu i Prepirineu Oriental, Osona, al Montsec, àrea del Montseny, i freda a punts de Ponent i oest del territori, segons el Servei Meteoròlic de Catalunya.

El fet més destacat és l’escassa precipitació recollida a gairebé tot Catalunya, que ha quedat clarament per sota de la mitjana climàtica. L’estació fins i tot es pot qualificar de molt seca (precipitació inferior al 30% respecte dels valors mitjans climàtics) als extrems sud i nord-est, i de forma més local a punts de les comarques de ponent. Al Montsià, bona part del Baix Ebre i extrem nord de l’Alt Empordà, i a l’Observatori de l’Ebre, amb més de cent anys de dades, ha estat la tercera més seca.

Els sectors que han presentat un dèficit pluviomètric més acusat respecte dels valors mitjans, i on l’estació s’ha de qualificar de molt seca, han estat els extrems sud i nord-est de Catalunya, i de forma més local a punts de les comarques ponent. Així, al Montsià, bona part del Baix Ebre i extrem nord de l’Alt Empordà, no s’ha arribat a recollir el 30% respecte de la precipitació mitjana de la tardor.

Respecte dels anys anteriors, la tardor de 2017 ha resultat a molts punts d’entre les més seques de les darreres dècades, semblant a la tardor del 2009.

Així, 7 de les 44 estacions de la Xarxa d’Estacions Automàtiques (XEMA) amb més de 20 anys de dades han tingut la tardor més seca de la seva sèrie (Pantà de Darnius – Boadella, a l’Alt Empordà, Aldover i l’Aldea, al Baix Ebre, Cassà de la Selva, al Gironès, Alcanar i els Alfacs, al Montsià, i Constantí, al Tarragonès). A altres 8 estacions ha estat la segona tardor més seca (el Pont de Suert, a l’Alta Ribagorça, Cabanes i Sant Pere Pescador, a l’Alt Empordà, la Tallada d’Empordà, al Baix Empordà, Viladecans, al Baix Llobregat, i Amposta i Ulldecona – els Valentins, al Montsià)

De les dues sèries centenàries que es disposa a Catalunya (Observatori de l’Ebre, amb dades des de l’any 1905, i Observatori Fabra, des de 1914), la tardor de 2017 ha resultat la 3a més seca a l’Observatori de l’Ebre, després de les tardors de 1974 i 1935.

tracking