SEGRE

MUNICIPIS FAUNA

Juneda tindrà linxs nòrdics a Vinferri aquesta primavera

Espècie desapareguda al Pirineu, tot i que en queden a Europa

El petit cérvol, a l’esquerra, ahir al costat de la seua mare al centre de fauna de Juneda.

El petit cérvol, a l’esquerra, ahir al costat de la seua mare al centre de fauna de Juneda.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Centre de Natura i Fauna de Vinferri de Juneda espera l’ajuda de més de 9.000 euros que finançarà la Diputació per adaptar les instal·lacions i poder acollir una parella de linxs nòrdics. Segons el responsable del centre, Jordi Masbernat, està previst que els animals arribin la primavera de l’any que ve després de ser criats en captivitat a la població oscenca de Jaca.

El projecte Linx Nòrdic va ser ratificat per l’ajuntament de Juneda en el seu últim ple amb l’objectiu de recuperar aquesta espècie i perquè puguin ser observats per escolars i visitants ja que no podran ser tornats al bosc.

El centre de Vinferri, inaugurat el maig de l’any passat, acull animals salvatges que han perdut la mobilitat, bé perquè han tingut algun accident (molts procedeixen de Vallcalent) o per altres problemes d’adaptació. Ara per ara acull unes vint-i-cinc espècies i prop de mig centenar d’animals entre cérvols, daines, senglars i una gran varietat d’aus rapinyaires. En l’actualitat, el centre es troba immers en la reproducció de la tortuga mediterrània per repoblar zones de Catalunya.

Els terrenys on s’aixeca Vinferri són de propietat municipal encara que les instal·lacions són gestionades per la granja escola La Manreana. Masbernat va indicar que, en l’actualitat, no hi ha linxs nòrdics del Pirineu encara que sí que en queden a Europa. Cal distingir-lo de l’ibèric, en perill d’extinció.

Projecte per recordar fites històriques

L’ajuntament de Juneda dedicarà 30.000 euros per destacar fites històriques de la població al nou parc que s’està habilitant al centre de la població, segons va indicar l’alcalde, Antoni Villas. Aquesta partida s’invertirà a instal·lar sistemes informatius nous en els quals es pugui seguir com van arribar la llum, el Canal d’Urgell o el tren al poble.

tracking