SEGRE

URBANISME ACTIVITATS

Àger legalitza ara les zones d’aterratge i salt de parapents per regular activitats

Actualment estan en finques qualificades com a rústiques en les quals les ampliacions són limitades || El consistori i escoles busquen frenar també l’intrusisme en el sector dels vols sense motor

Un dels camps d’aterratge de la zona d’Àger de l’escola de vol Entrenúvols.

Un dels camps d’aterratge de la zona d’Àger de l’escola de vol Entrenúvols.ENTRENÚVOLS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament d’Àger ha iniciat la tramitació d’un pla especial urbanístic per legalitzar les zones de salt i aterratge de parapents i ala delta de la zona del Montsec, compreses entre els municipis d’Àger i Sant Esteve de la Sarga, al trobar-se en sòl rústic. L’objectiu del pla urbanístic és legalitzar ara aquestes àrees com a equipaments esportius i de serveis i establir la possibilitat d’ampliació i regular noves activitats d’una manera compatible amb el medi natural. Des de la seua creació, fa quatre dècades, aquests espais es van habilitar en sòl rústic i en zones naturals protegides (el Montsec és des del 1992 un Espai d’Interès Natural, PEIN, a banda d’estar inclòs a la Xarxa Natura 2000). Aquest fet limita la possibilitat de poder ampliar aquestes àrees, i “fins i tot fer un mínim manteniment o millores en els accessos”, va explicar l’alcalde, Lluís Ardiaca.

“D’alguna manera hem de legalitzar aquests equipaments ja existents perquè si no podem actuar ni plantejar-nos altres activitats”, va dir. La proposta, consensuada amb les escoles de vol i empreses turístiques de la zona que cada any organitzen un gran nombre de campionats defensa que aquestes àrees es converteixin en equipaments municipals.

La tramitació es porta a terme a la direcció general d’ordenació del territori a Barcelona a l’incloure un municipi de la demarcació de Lleida i un altre del Pirineu. A la zona del Montsec entre Àger i Sant Esteve de la Sarga (a Sant Alís i el coll d’Ares) hi ha cinc espais per a l’aterratge (quatre de privats i una de l’ajuntament), i cinc punts de salt (tres públics i dos de privats). El primer edil va apuntar que la “legalització” d’aquest espai també donarà peu a poder regular en un futur altres activitats i d’alguna manera frenar l’intrusisme professional. Els gestors de les escoles de vol van assenyalar que “és una bona oportunitat per aconseguir regular l’activitat davant d’altres que vénen sense permisos i llicències”, van apuntar.

De fet, dur a terme activitats en espais naturals protegits, com és el Montsec, requereix permisos especials, principalment del departament de Medi Ambient, igual que les activitats turístiques que es porten a terme als pantans, que en poques ocasions compten amb algun aval públic. A pesar d’aquest fet, algunes empreses turístiques del Montsec van apuntar que sempre s’ha treballat amb aquesta “alegalitat” i que és molt difícil tirar endavant qualsevol millora.

Tanmateix, a l’altre costat del Montsec, a la zona aragonesa, és més fàcil obtenir permisos per a activitats.

Activitat alegal que limita les millores a la zonaVa ser a finals dels 70 quan els primers aficionats de Lleida van introduir el vol sense motor a Àger. Després, en la dècada dels 80, va predominar l’ala delta, encara que va primar més el parapent, tant, que Àger ha sigut escenari d’importants campionats mundials d’aquesta modalitat. Fins ara aquesta activitat s’ha portat a terme de manera alegal, al no estar reglamentada legalment, quant a les zones d’aterratge i salt.

tracking