SEGRE

MEDI AMBIENT LITIGI

El TSJC anul·la el pla de la planta de biomassa de Nufri després de sis anys d'oposició veïnal

La sentència el declara nul de ple dret al no comptar amb avaluació ambiental || Una plataforma de veïns i ecologistes i l’ajuntament del Poal es van mobilitzar el 2011 en contra del projecte

La zona on estava prevista la planta de biomassa, a prop de les instal·lacions de Certiplant.

La zona on estava prevista la planta de biomassa, a prop de les instal·lacions de Certiplant.JOAN GÓMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat nul de ple dret el pla especial urbanístic de la planta de biomassa que Nufri projectava al Palau d’Anglesola, en terrenys limítrofs amb els del municipi del Poal. La sentència estima un recurs de dos particulars, membres de la plataforma Salvem el Territori Pla d’Urgell, després de sis anys en què aquest col·lectiu s’ha oposat al projecte mitjançant protestes públiques i litigis davant dels tribunals.

Aquesta resolució judicial, del mes de novembre passat, anul·la la resolució del llavors conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que va donar l’aprovació definitiva al pla especial urbanístic l’abril del 2014. Prèviament, el projecte havia rebut el vistiplau de la comissió d’Urbanisme de Lleida. Els magistrats assenyalen que l’expedient es va aprovar sense una avaluació d’impacte ambiental, i valoren que la normativa exigia dur-la a terme. En aquest sentit, la sentència cita estudis aportats pels demandants que desaconsellen la instal·lació de la planta de biomassa als terrenys triats per Nufri per possibles afectacions a espècies protegides com el sisó comú. La sentència condemna a costes la Generalitat i l’empresa promotora (que es va personar en el litigi com a codemandada), amb un màxim de 2.000 euros. Encara no és ferm, de forma que hi ha la possibilitat de presentar recurs de cassació davant del Tribunal Suprem. L’empresa va declinar fer comentaris sobre aquesta qüestió. D’altra banda, queden altres fronts judicials oberts contra el projecte d’aquesta planta de biomassa, la segona a Lleida anul·lada en els tribunals.

El projecte plantejava una planta de biomassa de 14 MW de potència en terrenys propietat de Nufri pròxims a les instal·lacions dels vivers de la seua filial Certiplant, amb la qual havia de compartir instal·lacions com un gran magatzem. La proposta va xocar amb oposició ecologista i de veïns i l’ajuntament del Poal, que temien perjudicis com a contaminació de l’aire i un fort augment dels vehicles pesants a la zona. La tisorada de l’Estat a les renovables el 2012 va paralitzar les obres fins i tot després d’obtenir els permisos necessaris.

tracking