SEGRE

TRÀNSIT BALANÇ

Lleida redueix a més de la meitat els morts a la carretera en una dècada

Malgrat l’augment de víctimes d’enguany, amb 40 morts, 10 més que el 2016

El primer radar per trams, instal·lat al túnel de Vielha.

El primer radar per trams, instal·lat al túnel de Vielha.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un total de 40 persones han mort el 2017 en accidents de trànsit a les comarques de Lleida a falta de dos dies per tancar l’any, de les quals deu eren motoristes. El nombre de morts suposa un repunt respecte al 2016 tot i que representa un dràstic descens en l’última dècada ja que el 2007 van ser 89 les víctimes.

Les carreteres i els carrers de la comarques de Lleida s’han endut enguany la vida de 40 persones, a falta de dos dies per tancar el 2017. Aquesta xifra representa menys de la meitat de víctimes mortals de fa una dècada, quan un total de 89 persones van perdre la vida en un accidents de trànsit. El nombre de persones mortes s’ha reduït dràsticament les últimes dècades a causa de les millores en seguretat de vehicles i carreteres, una major conscienciació dels conductors i el control per part de cossos policials (alcoholèmies, drogues i velocitat), entre molts altres aspectes. N’hi ha prou amb recordar que l’any 1991 es van comptabilitzar 124 morts (una víctima cada tres dies).

Tanmateix, malgrat el descens sostingut dels darrers anys, el 2017 s’ha tornat a produir un important repunt, i s’ha passat de les 30 víctimes de l’any passat (en el millor registre des que consten dades) a les 40 d’enguany, la qual cosa suposa, a falta de dos dies, un augment del 33,3%.

Una dada alarmant del balanç de sinistralitat a la carretera d’aquest any és la xifra de motoristes morts, amb un total de 10 víctimes mortals, la qual cosa representa una de cada quatre. Al juliol, ja eren vuit els motoristes morts a Ponent, i per això Trànsit va incrementar els controls, especialment els caps de setmana en aquelles carreteres on hi ha una afluència de motos més alta.

D’altra banda, Trànsit té en marxa el Pla Estratègic de Seguretat Viària de Catalunya 2014-2020, amb el principal objectiu de reduir el nombre de víctimes mortals a la meitat entre l’any 2010 i el 2020. Però de moment aquest objectiu no es compleix si tenim en compte que el 2010 a les carreteres lleidatanes van morir un total de 42 persones, només dos més que aquest any.

A nivell de Catalunya, també s’ha produït un augment del nombre de morts, si bé el repunt ha sigut menor que el de Lleida, i s’ha passat dels 153 morts del 2016 als 166 d’enguany. Tanmateix, s’ha reduït el nombre de ferits greus, i s’ha passat dels 887 de l’any passat als 769 actuals.

La velocitat, juntament amb les distraccions, està al darrere de gran part dels accidents. Per reduir la sinistralitat, una de les eines efectives de control són els radars. En els últims temps, Trànsit ha apostat pels radars per trams, que tenen l’objectiu de prolongar l’efecte de la reducció de velocitat durant diversos quilòmetres per fer un espai viari segur. El primer que es va instal·lar a Catalunya, el juliol del 2010, va ser el del túnel de Vielha. Durant aquests set anys ha suposat l’obertura d’un total de 3.135 expedients sancionadors, la qual cosa suposa una mitjana de nou multes a la setmana. Unes xifres en les quals cal tenir en compte que va estar pràcticament tot l’any 2015 sense funcionar (només hi va haver 41 infractors) perquè el cinemòmetre es va espatllar i es va haver de reparar i homologar de nou.

Precisament, aquest any s’ha instal·lat i engegat el segon radar per tram a les comarques de Lleida. El Servei Català de Trànsit va posar el 4 de desembre passat en funcionament el doble radar d’aquest tipus de l’autovia A-2 entre Tàrrega i Vilagrassa.

Els cinemòmetres estan ubicats per controlar la velocitat al llarg d’un tram de 5,135 quilòmetres en els dos sentits de la marxa, concretament entre els quilòmetres entre 501,4 i 506,6 de l’autovia. D’aquesta forma, els conductors, per evitar ser multats, no han de superar durant aquest recorregut la velocitat mitjana de 120 quilòmetres per hora. Fins ara no n’han transcendit dades de la incidència.

El primer radar per trams, instal·lat al túnel de Vielha.

El primer radar per trams, instal·lat al túnel de Vielha.SEGRE

tracking