SEGRE

MUNICIPIS POLÈMICA

Lambán diu “estimar Catalunya” i Reñé torna el llibre amb una foto del museu

La postal de la Diputació que mostra les lleixes buides que ocupava l’art de Sixena

La presentació del llibre el mes de novembre passat.

La presentació del llibre el mes de novembre passat.GOBIERNO DE ARAGÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El president del Govern d’Aragó, Javier Lambán, va defensar ahir que el pròleg del llibre Tejidos de vecindad, que firma amb el president de la Diputació de Saragossa, Juan Antonio Sánchez, “manifesta amor a Catalunya”, encara que també “absoluta discrepància amb els que volen separar-la d’Espanya”. Per la seua part, la Diputació de Lleida va anunciar que s’afegirà als ajuntaments lleidatans que han expressat protestes i han tornat els exemplars que han rebut com a obsequi per les crítiques al “separatisme” i a la “negativa de la Generalitat a complir les sentències sobre els béns de Sixena”.

Lambán va insistir que la intenció del llibre és “reconnectar els que volen desconnectar” d’Espanya. Per la seua part, la Diputació de Lleida, presidida per Joan Reñé (PDeCAT), respondrà recordant un greuge recent: va anunciar que tornarà el llibre amb la postal que la corporació provincial va editar per a les festes nadalenques, amb una fotografia en blanc i negre de les lleixes buides del Museu de Lleida que havien allotjat les obres d’art en litigi del monestir de Sixena.

Fonts del Govern d’Aragó, per la seua part, van puntualitzar que si bé aquesta administració va editar el polèmic llibre, no el va regalar als ajuntaments lleidatans, sinó que ho va fer la Institució Ferran el Catòlic, organisme que depèn de la diputació de Saragossa i coeditor de l’obra. A les comarques de Lleida, altres alcaldes van avançar que estan considerant tornar els exemplars que han rebut (vegeu el desglossament).

Més consistoris es plantegen tornar el llibre i Ros no l’ha llegit encara L’alcalde d’Àger, Lluís Ardiaca, i el d’Ivars de Noguera, Josep Magrí, van avançar ahir que estan pensant també tornar els exemplars del llibre, tal com ho ha fet Alcarràs i preveu fer-ho Aitona. L’alcaldessa d’aquesta última localitat, Rosa Pujol, ha redactat una carta en què lamenta que el llibre presenti “una postura distorsionada i partidista que no afavoreix en res la convivència i la fraternitat” que des de Catalunya “sempre s’ha defensat amb tots els pobles espanyols”. Val a recordar que també el primer edil de Seròs, Gabriel Pena, va anunciar dimarts que escriurà una carta de protesta. Per la seua part, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, va dir que va rebre un exemplar poc abans de les festes de Nadal, però no ha tingut ocasió de llegir-lo. Va apuntar que “quan llegeixi el pròleg i una mica el llibre podré donar la meua opinió”.

tracking