SEGRE

MUNICIPIS FISCALITAT

La regularització del cadastre detecta a Lleida 44.000 immobles que no tributaven

Des que va iniciar el 2014, xifra que suposa més d’11.000 construccions a l’any || Aquestes inspeccions amb satèl·lits, drons i visites sobre el terreny han inclòs fins ara un total de 170 municipis

Vista de Tàrrega, on Hisenda preveu completar aquest any la regularització cadastral.

Vista de Tàrrega, on Hisenda preveu completar aquest any la regularització cadastral.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les inspeccions que el ministeri d’Hisenda porta a terme municipi a municipi des del 2014 a la recerca d’immobles que no tributen al no figurar al cadastre n’ha fet aflorar fins ara 44.404 de no registrats a les comarques de Lleida, xifra que en suposa més d’11.000 a l’any. Aquestes són les últimes dades que el ministeri havia reunit el mes de setembre passat, quan aquest procés, conegut com a regularització cadastral, ja havia inclòs 170 municipis de la província. S’haurà de completar aquest any en els 61 restants (vegeu el desglossament).

Aquesta dada suposa que les més de 44.000 construccions ara destapades passaran a engrossir els rebuts de l’IBI dels propietaris, ja que el valor cadastral dels immobles és la base imposable sobre la qual es calcula aquest impost. Els amos, a més, estan obligats pagar seixanta euros per regularitzar cadascuna de les edificacions que no estaven registrades. També implica un augment en els ingressos dels ajuntaments. Fonts del ministeri van assenyalar que la regularització ha augmentat el rebut mitjà del padró de l’IBI un 2,49% als municipis de Lleida on ja s’han completat aquestes inspeccions.

Errors en les inspeccions i valoracions considerades excessives han provocat crítiques dels afectats

Per dur a terme aquesta regularització del cadastre en el conjunt d’Espanya, Hisenda utilitza des de fotografies via satèl·lit i imatges aèries captades amb drons fins a inspeccions sobre el terreny. Tot plegat fa aflorar béns com noves construccions (suposen un 44 per cent dels fraus destapats a Lleida, segons el Cadastre); ampliacions i rehabilitacions d’immobles (un 23 per cent dels casos), reformes i canvis d’ús (que equivalen al 30 per cent dels béns sense declarar) i piscines, que són un 3 per cent de les construccions sense registrar.

El procés ha desencadenat també les crítiques dels afectats. Ajuntaments, sindicats agraris i veïns de l’Horta de Lleida, entre d’altres, han criticat el que consideren unes valoracions excessives de construccions en sòl rústic, i es mostren disconformes amb resolucions que qualifiquen com a revaloritzacions obres menors com dotar una casa d’una nova tanca. Així mateix, assenyalen errors com incloure com a construccions piscines desmuntables instal·lades en jardins.

D’altra banda, Hisenda ha atès les sol·licituds de 32 municipis de Lleida per acollir-se a una rebaixa dels valors cadastrals per al 2018 (com va avançar SEGRE el 4 d’octubre).

El procés haurà d’acabar el juliol amb els últims 61 municipis

El procés de regularització cadastral haurà de finalitzar el mes de juliol del 2018 amb inspeccions als seixanta-un municipis de Lleida on encara no s’han completat. Es tracta d’Agramunt, Aitona, Albatàrrec, Alcanó, Alfés, Almatret, Arbeca, Artesa de Lleida, Aspa, Bellaguarda, Bovera, Castelldans, Cervià, Ciutadilla, Clariana de Cardener, el Cogul, el Soleràs, el Vilosell, els Alamús, els Omellons, els Omells de na Gaia, els Torms, Fulleda, Gimenells, Granyena de les Garrigues, Juncosa, Juneda, l’Albagés, l’Albi, la Floresta, la Granadella, la Granja d’Escarp, la Molsosa, la Pobla de Cérvoles, les Borges, Lladorre, Lladurs, Llardecans, Maials, Maldà, Massalcoreig, Miralcamp, Montoliu de Lleida, Nalec, Navès, Pinós, Puiggròs, Puigverd de Lleida, Sant Martí de Riucorb, Sarroca de Lleida, Seròs, Soses, Sudanell, Sunyer, Tàrrega, Tarrés, Torrebesses, TorregrossaTorres de Segre, Verdú i Vinaixa.

tracking