SEGRE

FINANCES INNOVACIÓ

L'estació d'esquí de Lles, pionera a cobrar forfets en moneda virtual catalana

El sistema de pagament en ‘croats’ entra en funcionament avui i cada unitat són 0,50 cèntims d’euro, amb la qual cosa l’entrada costarà 25 ‘croats’ || L’aposta per la nova fórmula busca captar turisme

Ramon Sellés mostra les instruccions que donarà l’estació d’esquí per utilitzar els ‘croats’.

Ramon Sellés mostra les instruccions que donarà l’estació d’esquí per utilitzar els ‘croats’.C.SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’estació d’esquí nòrdic de Lles de Cerdanya accepta des d’avui dissabte el pagament del forfet de dia i el de raquetes de neu amb croats, una moneda virtual catalana que busca guanyar-se un lloc oficial al mercat de les divises virtuals. L’empresa local Esquí i Natura, encarregada de la gestió de l’estació i del refugi, aposta per aquest sistema i es converteix en pionera en la venda d’entrades amb aquesta innovadora fórmula de pagament que requereix la descàrrega d’una aplicació per a android amb el telèfon mòbil, el CROATCore, per poder efectuar la transacció. El croat no s’ha incorporat encara al mercat, per la qual cosa encara no es pot comprar. Tanmateix, els seus dissenyadors mantenen que hi ha a la xarxa 100 milions de croats que poden aconseguir-se de dos formes: baixant l’aplicació, amb la qual cosa se’n donen 10 de regal, i amb exercicis anomenats de mineria, que requereixen operacions matemàtiques que, si se solucionen, es recompensen amb croats.

Al no trobar-se encara encara a les cases de canvi, el valor d’aquesta criptomoneda el fixa l’estació. En en aquest cas el croat està valorat en 0,50 cèntims d’euro. Així, Lles de Cerdanya ven des d’avui el seu forfet d’esquí per 12 euros o 25 croats (24 més un croat per la gestió) i el forfet de raquetes de neu per 4 euros o 8,5 croats (8 més un altre croat pel servei). L’esquiador només ha de llegir amb la seu app, on disposa del seu moneder de croats, el codi QR que li mostren en el punt de venda de forfets, que serveix com a cartera de croats per a l’estació. Seria un model similar al de pagament amb targeta de crèdit.

Ramón Sellés, responsable de l’estació d’esquí, va defensar la necessitat d’“innovar en les formes de pagament” i d’“apostar i defensar productes catalans”. L’aposta per aquesta moneda digital preveu també captar turisme i clientela i, si bé de moment només és possible l’adquisició de forfets de dia, no es descarta de cara a pròximes temporades utilitzar aquesta moneda digital de pagament per al lloguer de material o per als serveis de restauració o allotjament del refugi del Cap del Rec, al mateix complex.

Lles és la primera estació d’esquí a utilitzar aquesta moneda virtual catalana, encara que des de fa dos anys una empresa d’informàtica de Lleida compta amb un caixer de bitcoins, la moneda virtual més coneguda i cotitzada. Segons els seus responsables, ara es procedeix al manteniment del software ja que el sistema s’ha d’actualitzar atenent la fluctuació del valor del bitcoin. “Vam ser el segon caixer de l’Estat a implantar aquest sistema”, diuen, però és difícil tenir-lo al dia quan ara calen centenars i milers d’euros perquè sigui rendible comprar bitcoins, afegeixen.

El bitcoin, la criptodivisa que ha arribat a valer més de 14.000 $ Les criptodivises són un mitjà digital d’intercanvi a l’alça. La primera moneda digital a operar va ser el bitcoin el 2009 i, des d’aleshores, n’han anat apareixent moltes altres com l’ethereum o el ripple. Els defensors del croat asseguren que serà a les cases de canvi en un curt termini de temps, quan quedi oficialitzada una via de compravenda. El croat va ser una moneda creada el 1285 pel rei Pere III i encunyada durant segles. Els últims es van fer a Barcelona a començaments del segle XVIII.

tracking