SEGRE

SUCCESSOS OPERACIÓ POLICIAL

Tres detinguts a Vielha per frau en l'IVA en la venda de carburant

Acusats de formar part d’un grup criminal que ha defraudat quaranta milions d’euros a Hisenda || Operatiu de l’Ertzaintza que investiga un jutjat de Donosti

Imatge d’arxiu d’una vista general de Vielha.

Imatge d’arxiu d’una vista general de Vielha.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Ertzaintza ha detingut aquesta setmana tres persones a Vielha acusades de formar part d’una organització criminal que presumptament ha defraudat quaranta milions d’euros en l’IVA de la venda a l’engròs de carburants. Segons informa la policia basca, després de la denúncia de la Hisenda foral de Guipúscoa, es va iniciar una operació policial, denominada Martzi, que ha culminat aquesta setmana amb l’arrest d’onze persones a Vielha, Irun, Madrid, Ciudad Real i Còrdova.

La investigació es va iniciar a començaments del mes de juliol al rebre un encàrrec del Jutjat d’Instrucció 3 de Donostia, derivat de la denúncia junicial interposada per la Hisenda Foral de Guipúscoa, que a principis d’any va detectar irregularitats en relació amb la trama. El delicte consistia a no ingressar a Hisenda l’IVA derivat de la intermediació en la venda de carburants que el presumpte grup criminal feia entre empreses petrolíferes i gasolineres del sud i el llevant peninsular.

El grup no ingressava l’IVA pel carburant i això li permetia oferir-lo a un preu més baix

En canvi, aquestes gasolineres sí que deduïen de forma legal les quantitats de l’IVA no tributat per la trama desmantellada ara. Aquest frau permetia a més als detinguts oferir a les estacions de servei preus inferiors als del mercat, la qual cosa provocava un greu perjudici als competidors que sí que complien les obligacions fiscals.

Segons la investigació, aquesta trama va constituir una empresa a finals del 2015 i va operar de forma il·legal durant el 2016. L’activitat va continuar l’any següent a través d’una segona empresa i, en tots dos casos, la titularitat s’ocultava mitjançant diversos testaferros. Les seus es van instal·lar a Irun i a Madrid.

L’operació va finalitzar la primera setmana de gener amb un operatiu policial que va permetre localitzar onze persones sospitoses de formar part del grup criminal i tres d’elles van ser arrestades a Vielha. Així mateix, els agents també van fer un escorcoll a Lleida.

Confisquen 91.000 euros en efectiu, joies i vuit cotxes d’alta gamma

L’Ertzaintza, en col·laboració amb els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil, van fer un total de catorze escorcolls als detinguts per aquesta trama. Als immobles, els agents van trobar documentació, ordinadors, telèfons i arxius informàtics, així com 91.000 euros en metàl·lic, joies i vuit vehicles d’alta gamma, alguns dels quals valorats en prop de 100.000 euros. La investigació ha determinat que una part del grup feia tasques de direcció mentre que l’altra es dedicava a tasques de gestió administrativa, comercial i els testaferros. Les compres de carburant a les empreses subministradores es feien gairebé diàriament per valor de desenes de milers d’euros. Després de passar a disposició judicial, el jutge va decretar l’ingrés a la presó del capitost i va deixar en llibertat amb càrrecs la resta.

tracking