SEGRE

Denuncien 196 desaparicions a les comarques de Lleida el 2017

Catalunya registra 4.356 casos i el 94% es resolen en un mes

Un vehicle en una comissaria dels Mossos d'Esquadra a Lleida.

Dos detinguts per robar 20.000 euros en rellotges i joies d'un pis de LleidaJordi Bertran / Generalitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Mossos d’Esquadra van rebre 196 denúncies per desaparicions a Ponent durant el 2017, la qual cosa representa el 4,49% del total dels casos registrats a Catalunya. D’aquesta manera, es va perdre la pista a 4.356 persones l’any passat. La gran majoria de desaparicions, 2.860, es van produir a Barcelona i a la seua àrea metropolitana, en el 65,66 per cent del total. No obstant, l’estadística feta pública per la policia catalana amb motiu del Dia Internacional de les Persones Desaparegudes assenyala que el 94% dels casos es van resoldre en menys d’un mes i que fins a un 98 per cent va quedar solucionat en un temps màxim d’un any.

Per sexes, el 41% de les desaparegudes van ser dones, mentre que el 59% van ser homes. Per edats, el 38% de les desaparicions van ser protagonitzades per menors. En aquesta franja d’edat, el 60% dels desapareguts eren noies. Els casos de persones majors de 65 anys van representar el 6% del total a Catalunya i, d’aquests, el 63% tenia una malaltia mental. De fet, gairebé la meitat dels desapareguts de totes les edats, un 46%, estaven afectats d’algun tipus de malaltia psíquica.

Un retorn voluntari

Al seu informe, els Mossos d’Esquadra subratllen que el 72% que van tornar per la seua pròpia voluntat ho van fer durant els quatre primers dies des de la seua desaparició. Així mateix, l’estadística revela que el 86 per cent dels retorns té lloc durant la primera setmana. En un altre ordre de coses, des de la seua creació el 2010, la Divisió d’Investigació Criminal de la policia catalana ha investigat 22 desaparicions, 18 de les quals han estat resoltes, un percentatge del 81,81%. D’entre els casos portats per aquest grup, 13 estaven relacionats amb la violència de gènere. El cas més antic per resoldre és el d’un cos que va aparèixer decapitat a Begur l’any 2012.

LES CLAUS

  • Més homes que dones. Més de la meitat de les desaparicions, un 59%, van estar protagonitzades per homes, davant del 41% de dones.
  • Més noies que nois. Entre els menors d’edat, l’estadística s’inverteix i el 60 per cent de les desaparicions són de noies.
  • Amb malaltia mental. El 46% dels desapareguts patia alguna malaltia psíquica, percentatge que escala al 63% en els majors de 65.
tracking