SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

Una desena d'ajuntaments incentiven l'autoconsum d'energia rebaixant taxes

|

Panells solars per escalfar aigua en una masia del nucli de Sant Climenç, a Pinell de Solsonès.

Panells solars per escalfar aigua en una masia del nucli de Sant Climenç, a Pinell de Solsonès.AYUNTAMIENTO DE PINELL DEL SOLSONÈS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Almenys una desena d’ajuntaments de Lleida incentiven amb rebaixes en els seus impostos l’autoconsum d’energia, ja sigui mitjançant plaques fotovoltaiques per produir electricitat o bé amb panells solars per escalfar aigua. Municipis com Tàrrega, Tornabous, Maldà i Preixens ho fan mitjançant una bonificació de l’IBI que pot oscil·lar entre el 10 i el 50% durant diversos anys. En el cas de la capital de l’Urgell, els propietaris de tres immobles s’han acollit ja a aquesta rebaixa.

Per la seua part, els consistoris de Tremp, Sort, Torrefarrera, Artesa de Segre, els Alamús i Pinós ho fan a través d’un descompte en l’impost d’obres que va del 30% al 70%, segons consta en les seues respectives ordenances fiscals. L’ajuntament de Pinell de Solsonès ha optat per una via molt diferent per afavorir l’autoconsum i atorga subvencions directes per als veïns (vegeu el desglossament).

Les rebaixes en IBI o en l’impost d’obres per a instal·lacions d’autoconsum d’energia varien sensiblement d’un municipi a l’altre. Un cas destacable és el de l’ajuntament de Sort, on la rebaixa d’aquest últim impost per a obres que “incorporin aprofitament tèrmic o elèctric d’energia solar” és variable i pot assolir fins al 95%, segons consta en l’ordenança fiscal.

Gairebé tots els ajuntaments que incentiven d’una manera o una altra l’autoconsum han posat en marxa aquestes rebaixes en els últims dos anys. Més de la meitat les van incorporar a les seues ordenances fiscals el 2017, per la qual cosa han entrat per primera vegada en vigor aquest any. Tàrrega es compta entre els municipis pioners a adoptar aquest tipus de mesures, al fer-ho per primera vegada l’any 2015.

Abans d’aquesta data, també és possible trobar consistoris que van premiar en el seu dia l’autoconsum d’energia i actualment no ho fan. És el cas de Juneda, que anys enrere va bonificar la taxa d’obres per instal·lar plafons per escalfar aigua calenta i va deixar de fer-ho quan la normativa va convertir en obligatòries aquestes instal·lacions en habitatges de nova construcció. També Lleida ciutat va fixar una rebaixa d’aquest impost del 20 per cent el 2013 i que no figura ja en les ordenances actuals.

Un poble del Solsonès dóna 2.000 euros a cada casa amb plaques solars

L’ajuntament de Pinell de Solsonès ha concedit ajuts de 2.000 euros a cada una de les 22 masies del nucli de Sant Climenç per instal·lar plaques solars amb què escalfar l’aigua de cada habitatge (consum higiènic i calefacció).

tracking