SEGRE

AIGUA POTABLE

Litigis oberts per culpa del preu de l'aigua a la Segarra paralitzen el proveïment de Rialb

El consell rebutja donar llum verda al consorci per gestionar-la llevat que els ajuntaments que han presentat recursos els retirin || L’ACA diu que ja ha complert amb la seua part al modificar el projecte

La planta potabilitzadora de Ratera, la primera obra concebuda per al proveïment de boca de Rialb.

La planta potabilitzadora de Ratera, la primera obra concebuda per al proveïment de boca de Rialb.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Litigis pel preu de l’aigua a la Segarra paralitzen la portada d’aigua potable de l’embassament de Rialb, que ha de beneficiar 31 municipis d’aquesta comarca, l’Urgell, l’Anoia i la Conca de Barberà. El consell rebutja donar llum verda al consorci que ha de gestionar el futur proveïment llevat que cinc ajuntaments retirin els recursos oberts en els tribunals contra la tarifa única que l’ens comarcal va fixar el 2016.

El consorci és un element necessari per executar de la portada de Rialb. Així ho va recordar ahir l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que va subratllar que per poder tirar endavant el projecte és necessari l’acord de les institucions del territori per constituir el consorci que el gestionarà. L’organisme de la Generalitat va afegir que la seua part avança d’acord amb el previst: ha actualitzat el projecte constructiu i el següent pas serà sotmetre’l a informació pública.

Els ajuntaments de Sant Ramon, Talavera, Granyena, Granyanella i Tarroja, tots governats pel PDeCAT, són els que han recorregut la tarifa de l’aigua de la Segarra, de 0,72 euros el metre cúbic. Els quatre primers van recórrer a més una reforma del reglament comarcal de l’aigua, al considerar que atribueix al consell competències que fins llavors només tenia delegades. El president del consell, Xavier Casoliva (ERC), defensa que, per cedir competències sobre l’aigua al futur consorci, s’han de retirar aquests litigis. Altrament, va apuntar que l’ens comarcal necessitarà els ingressos que genera la gestió de l’aigua per afrontar la possibilitat de sentències desfavorables. Casoliva ha iniciat contactes amb l’ACA, Agricultura i Aquaes per desencallar la situació. Si no ho aconsegueix, va avançar que demanarà una portada només per a la Segarra i va assenyalar que és “necessària”.

El Canal d’Urgell inicia el reg amb reserves per a dos campanyes El Canal d’Urgell va iniciar ahir la campanya de reg amb reserves per a dos campanyes als embassaments d’Oliana i Rialb. L’inici del regadiu arriba després que, el 10 de març passat, la comunitat obrís el canal per a proveïments i oferís als regants donar cabal per a reg sota demanda. Tanmateix, cap agricultor ho va sol·licitar, segons va explicar el president, Ramon Carné. L’inici del reg arriba mentre comença la sembra de panís a la zona regable del canal. Oliana acumulava ahir cinquanta hectòmetres, mentre que les reserves de Rialb ascendien a 303. Així mateix, el Pirineu acumula reserves de neu que equivalen a 1.751 hectòmetres d’aigua, un 75% més que fa un any, segons dades de la CHE.

tracking