SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

Condemnats els metges que no van detectar una pila en una nena

Els tres facultatius de Fraga reconeixen la negligència encara que només pagaran una multa || La petita, de Torrent de Cinca, ha hagut de ser operada 62 vegades

Els tres metges condemnats, ahir als jutjats d’Osca.

Els tres metges condemnats, ahir als jutjats d’Osca.RAFAEL GOBANTES / HERALDO DE ARAGÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Estic satisfeta perquè els tres metges han estat condemnats i han reconegut que van incórrer en una negligència mèdica. El que més em dol és que en aquests set anys han estat incapaços de demanar perdó”, va assegurar ahir Aránzazu Mármol, la mare d’Ares, la nena de Torrent de Cinca que el desembre del 2010, quan tot just tenia onze mesos, es va empassar una pila que li va provocar danys irreparables (ha estat intervinguda en seixanta-dos ocasions) al no ser detectada pels tres facultatius del centre de salut de Fraga que la van visitar i que li van diagnosticar una bronquitis.

Els tres metges van ser condemnats per conformitat ahir pel jutjat penal 1 d’Osca per un delicte d’imprudència menys greu amb l’atenuant de dilacions indegudes (retard de la causa) després que Fiscalia, acusació particular i defensa arribessin a un acord. Una condemna que només els comportarà el pagament de dos multes de 540 euros. D’aquesta forma, es considera provat que els condemnats no van fer les proves necessàries per localitzar la pila que tenia allotjada al coll malgrat que la família va anar fins a tres ocasions al centre de salut.

“El que em fa més mal és que en set anys no han estat capaços de demanar perdó”, diu la mare

La Fiscalia i l’acusació particular sol·licitaven inicialment condemnes de tres anys i mig de presó i quatre d’inhabilitació. Quedarà pendent la indemnització, que la família reclamarà ara per la via civil. A la demanda penal, el Ministeri Públic la quantificava en 430.000 euros i la família en 1.035.000 euros per les lesions i les seqüeles. La degradació de la pila li va perforar l’esòfag i la tràquea, cosa que li va causar amb una paràlisi bilateral de les cordes vocals, afonia, així com problemes respiratoris i gàstrics.

La mare presentarà ara una demanda de responsabilitat patrimonial per la via civil contra el departament de Salut d’Aragó. Una demanda que, segons l’advocat de la família, ha de ser favorable gràcies a la sentència penal d’ahir, ja que és condemnatòria i en la qual es reconeix la negligència mèdica. Aránzazu Mármol va afegir que “la meua lluita continua. Aquests set anys no he pogut treballar perquè m’he dedicat en cos i ànima a la meua filla”. Ares té ara vuit anys i, segons la seua mare, “continua traumatitzada”.

tracking