SEGRE

MUNICIPIS URBANISME

La Vall Fosca rebutja que Martinsa vengui sòl per a cases sense l'estació

La Torre de Capdella rebutja que Martinsa subhasti el sòl edificable del resort de Vallfosca i el desvinculi del projecte de l’estació d’esquí. L’EMD i veïns d’Espui adverteixen que les normes urbanístiques només autoritzen el miler d’habitatges previst si es construeixen amb les pistes i l’ajuntament espera reunir-se amb la firma.

Els terrenys del camp de golf, construït fa una dècada i que mai va arribar a funcionar.

Els terrenys del camp de golf, construït fa una dècada i que mai va arribar a funcionar.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Torre de Capdella va rebre ahir amb sorpresa la sortida a subhasta dels terrenys a Espui que havien d’acollir els hotels i el miler d’habitatges del resort de Vallfosca, un projecte paralitzat des de fa una dècada. Tant l’entitat municipal descentralitzada (EMD) d’Espui com els veïns del poble rebutgen que la immobiliària Martinsa Fadesa pugui vendre per lots el terra edificable i desvincular-lo del projecte de l’estació d’esquí inacabada a la muntanya de Filià. En aquest sentit, adverteixen que la normativa urbanística en vigor només autoritza aquesta urbanització si es construeix alhora que les pistes. L’ajuntament, per la seua part, ha sol·licitat una reunió amb representants de la firma, en procés de liquidació després de protagonitzar el 2008 el concurs de creditors més gran de la història d’Espanya.

L’alcalde de la Torre de Capdella, Josep Maria Dalmau, va avançar que l’ajuntament ha posat la qüestió en mans dels advocats per determinar si la subhasta del sòl edificable que prepara l’administració concursal de Martinsa és compatible amb la planificació urbanística municipal. Per la seua banda, l’EMD i els veïns d’Espui ja tenen clara la resposta i és un rotund no. L’alcalde pedani d’Espui, Francesc Porta, va assenyalar que és “sorprenent” que Martinsa doni per perdudes les concessions per construir l’estació d’esquí en terra públic i de particulars de la muntanya de Filià. “Si no hi ha pistes, no hi ha cases”, va resumir, en la mateixa línia que altres habitants del poble consultats per aquest diari.

Les normes urbanístiques de la Torre de Capdella, aprovades el 2001, divideixen els terrenys edificables de Martinsa en dos sectors i, en cadascun, especifica que “les llicències d’obres estaran supeditades a la realització simultània de l’àrea esquiable”. De fet, la immobiliària va invertir catorze milions d’euros a l’estació d’esquí abans que el concurs de creditors interrompés les obres. La base del telecabina està construïda al nord del poble d’Espui i a la muntanya hi ha instal·lades pilones d’aquest remuntador, conduccions per a canons de neu, un embassament per subministrar-los aigua, instal·lacions elèctriques i drenatges per a aigües residuals. També es va construir el camp de golf, que mai va arribar a funcionar i actualment és un dels lots de la subhasta prevista per aquest estiu.

“Si algú comprés aquests terrenys sense l’estació d’esquí, seria com si comprés sòl rústic a preu d’urbà”, va apuntar en aquest sentit Xavier Bordes, veí d’Espui. “No podria construir-hi, només utilitzar-los per a pastures”, va advertir. Per la seua part, Julià Hereu, també veí del poble, va recordar que l’ajuntament “només va començar a atorgar permisos d’obres per a la urbanització perquè havien començat els treballs a les pistes”. Uns i altres van coincidir a valorar que, encara que fos possible construir els habitatges, l’interès dels possibles compradors seria molt menor sense l’expectativa de tenir una segona residència al peu d’unes pistes d’esquí.

Els terrenys del camp de golf, construït fa una dècada i que mai va arribar a funcionar.

Els terrenys del camp de golf, construït fa una dècada i que mai va arribar a funcionar.LLEONARD DELSHAMS

tracking