SEGRE

ESNOTICIA

Dos sepultats a l'esllavissar-se una muntanya a Castell de Mur

Un gran despreniment de roques va arrossegar a primera hora de la tarda d’ahir un cotxe en el qual viatjaven dos persones a Castell de Mur. L’allau, de més de 100 metres de llarg, hauria estat causada per les pluges dels últims dies. Aquest matí es reiniciarà la recerca dels dos desapareguts, que són veïns de Sant Esteve de la Sarga.

alt

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una gran allau de roques va sepultar aquest dilluns a primera hora de la tarda un cotxe en el qual viatjaven dos persones a la carretera LV-9124 a Castell de Mur, al Pallars Jussà. Les víctimes, que a última hora d’ahir no havien estat localitzades, són un matrimoni de Sant Esteve de la Sarga d’uns 70 anys pares de l’alcalde d’aquesta localitat, segons va informar l’alcalde de Castell de Mur, Josep Maria Mullol.

L’allau es va produir cap a les 15.14 hores en el quilòmetre 5, entre Guàrdia de Noguera (Castell de Mur) i Moror, nucli de Sant Esteve de la Sarga. El despreniment s’hauria produït per les abundants pluges de l’última setmana. “Mai havíem vist una allau d’aquestes dimensions”, va explicar el primer edil. L’esllavissament va afectar més de cent metres de llarg de cingle.

Fins al lloc de la tragèdia es van desplaçar nou patrulles dels Mossos, amb la unitat de muntanya, la unitat canina i un helicòpter, cinc dotacions i l’helicòpter amb els GRAE dels Bombers de la Generalitat i una ambulància del SEM. A més, també es va desplaçar un tècnic geòleg de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya per estudiar l’estabilitat del terreny. Els helicòpters van intentar trobar sense èxit el rastre de les víctimes i el vehicle. Una de les aeronaus anava equipada amb càmera tèrmica però els resultats van ser negatius, segons fonts properes al cas. Una altra càmera va detectar almenys tres grans esquerdes al cingle de la muntanya.

Tècnics van fer una primera inspecció del terreny i, a causa de la inestabilitat, es va decidir que no hi accedissin les màquines de gran tonatge per desenrunar la zona i buscar els desapareguts, que tornaven del mercat de Tremp, segons van indicar fonts properes al cas. Pel que sembla, les roques haurien arrossegat el vehicle, ja que es van trobar parts escampades per la zona com la matrícula, una porta o una de les rodes. Preventivament, es va tallar un tram de 3,5 quilòmetres de la carretera. Els equips de rescat es van retirar al caure la nit i continuaran avui a partir de les 8.00 hores. Els geòlegs avaluaran de nou l’estat de la muntanya i no es descarta que els treballs s’allarguin durant uns dies.

EL LLOC DEL DESPRENIMENT:

Aquest és, de llarg, l’accident més greu després d’una setmana d’allaus de terra i roques que han provocat talls en carreteres del Pirineu lleidatà. Així, la pluja dels últims dies va ocasionar un esllavissament dissabte passat al Pont de Suert que va tallar durant dos hores l’N-230, el quart en poc més d’un mes. En un dels anteriors, el mes de març passat, un conductor va resultar ferit greu per l’impacte d’una pedra. Un carril d’aquesta mateixa carretera va quedar tallat dimecres a Escales per la caiguda d’una roca de gran mida. Aquell mateix dia, pedres i roques sobre la calçada van obligar a tallar diverses hores un carril de la carretera C-14 al seu pas per Organyà. El mateix va succeir a l’L-401 a Alinyà, mentre que, a Olius, una gran pedra de la mida d’una furgoneta va tallar la C-26 fins l’endemà. També la línia ferroviària Lleida-la Pobla de Segur va quedar tallada diverses hores dimecres passat per un despreniment sobre les vies a Àger.

L’enfonsament d’un cingle ahir sobre dos-cents metres de la carretera a Castell de Mur, per la seua part, va tenir lloc en una zona caracteritzada per la seua inestabilitat geològica. S’ha de recordar que, en un altre tram de l’LV-9124, obres que la Diputació (titular de la carretera) va portar a terme entre els anys 1998 i 2001 van provocar desplaçaments dels terrenys i esquerdes tant a la calçada com en edificis del poble de Guàrdia de Noguera. Després d’anys de reclamacions i litigis, sentències a partir de l’any 2014 van obligar a indemnitzar els afectats. Aquestes interlocutòries judicials incidien, precisament, en l’“enorme delicadesa del terreny” de la zona i revelaven l’existència d’estudis de l’Institut Gològic i Cartogràfic de Catalunya (ICGC) que, l’any 1997, advertien ja sobre “els moviments de masses que afecten el municipi”.

L’esllavissament va tallar del tot la carretera i va arrossegar i sepultar el cotxe en el qual viatjaven dos persones.

L’esllavissament va tallar del tot la carretera i va arrossegar i sepultar el cotxe en el qual viatjaven dos persones.ÒSCAR MIRÓN

L’esllavissament va tallar del tot la carretera i va arrossegar i sepultar el cotxe en el qual viatjaven dos persones.

L’esllavissament va tallar del tot la carretera i va arrossegar i sepultar el cotxe en el qual viatjaven dos persones.ÒSCAR MIRÓN

tracking