SEGRE

COMARCAS

Jussà, Sobirà i Alta Ribagorça volen traspassar la titularitat de les carreteres municipals

Són més de 800 quilòmetres de vies i l’Alt Urgell també estudia sol·licitar-ho || Exigeixen més finançament per millorar i condicionar els accessos a nuclis de població en cas que no sigui possible

Imatge de dilluns del despreniment de Castell de Mur.

Imatge de dilluns del despreniment de Castell de Mur.PROTECCIÓ CIVIL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els consells del Jussà, el Sobirà i l’Alta Ribagorça demanen traspassar la titularitat de les carreteres municipals a la Diputació o a la Generalitat. Es tracta de més de 800 quilòmetres de vies i l’Alt Urgell també estudia sol·licitar-ho. Aquest anunci arriba després del despreniment de roques de dilluns a l’LV-9124 a Castell de Mur, que va segar la vida d’un matrimoni (la identitat del qual va quedar confirmada ahir com la de Jordi Navarra i Ana Maria Torres, pares de l’alcalde de Sant Esteve de la Sarga), encara que en aquest cas la Diputació és la titular de la via. El matrimoni rebrà avui sepultura a Tremp.

les claus

  • Municipis. El Jussà, el Sobirà i l’Alta Ribagorça demanen deixar de ser titulars de carreteres locals i traspassar-les a la Diputació o a la Generalitat.
  • Pressupost. El Jussà al·lega que la dotació econòmica que reben des de la Generalitat per poder executar el manteniment “no és suficient”.
  • Alternatives. L’Alta Ribagorça diu que es podria demanar més dotació pressupostària a la direcció de Polítiques de Muntanya.
  • Plens. El Sobirà preveu acordar en el pròxim ple una moció per al canvi de titularitat dels seus més de 300 quilòmetres d’accessos a nuclis i carreteres locals.

El president del Jussà, Constante Aranda, va explicar que el traspàs dels 475 quilòmetres de connexions i accessos de titularitat municipal s’ha tractat en “molts consells d’alcaldes”, encara que va reconèixer que “el fet de ser els responsables de les carreteres no és el problema principal, però hem de tenir una dotació econòmica que ens permeti executar millores”. Va apuntar que “no tenim els mitjans per dur a terme inspeccions o estudis geològics” i que el pla de camins de la Generalitat “no és suficient”. A més, el consell del Sobirà preveu acordar en el pròxim ple una moció per traspassar els més de 300 quilòmetres d’accessos a nuclis i carreteres locals a una altra administració.

Les pluges de la setmana passada van deixar més de 200 litres per metre quadrat a la zona

El president de la corporació, Carlos Isús, va apuntar que la competència sobre aquestes vies, encara que són municipals, recau en el consell, que “des de fa sis anys no té recursos ni mitjans per portar-ne a terme el manteniment”. El president de l’Alta Ribagorça (amb 98 quilòmetres de camins), Josep Lluís Farrero, va assegurar que si el traspàs no és possible demanarien més pressupost a la Generalitat per al manteniment dels accessos. Així mateix, Jesús Fierro, president del consell de l’Alt Urgell, va afirmar que “és necessari treballar per trobar una solució” i va afirmar que el consell d’alcaldes “ha posat sobre la taula el problema del manteniment de les vies, encara que mai hem aconseguit traspassar-les ja que es tracta de molts quilòmetres i molts diners i ningú les vol”, va afegir.

amplien la ruta alternativa

Les màquines van iniciar ahir l’ampliació del pas provisional per un camí rural ja existent d’uns sis quilòmetres que naix al nucli d’Estorm i arriba fins a Cellers, a la C-13, amb l’objectiu de comunicar els cinc nuclis de població dels municipis de Castell de Mur i Sant Esteve de la Sarga: Estorm, Moror, Alzina, Sant Esteve de la Sarga i Alsamora. Aquesta via serà l’única que facilitarà l’accés durant almenys un parell de mesos, fins que finalitzin els treballs de neteja de la zona zero.

Tècnics de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) estan recollint dades sobre el terreny en el punt on es va produir el despreniment a Castell de Mur, per elaborar un informe més detallat que formarà part del seu fons documental sobre riscos geològics i servirà com a base al projecte sobre la forma d’aclarir i netejar la zona afectada de la carretera LV-9124. La gestió operativa d’emergència dels geòlegs a la zona va finalitzar dimarts passat, una vegada es van recuperar els cossos sepultats per l’allau de roques. “Des d’aleshores es duen a terme treballs més tècnics per saber les causes exactes que van poder provocar el lliscament del pendent”, van dir.

Per la seua part, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va dictar una resolució perquè es procedeixi, de manera immediata, a l’execució de les obres per netejar la via afectada i el transport del material resultant del despreniment a l’abocador. Reñé va autoritzar la reconstrucció del tram afectat de l’LV-9124 i el va declarar una obra d’emergència.

Les pluges que es van registrar l’última setmana en aquesta zona del Jussà, que van deixar més de 200 litres per metre quadrat, seria la principal causa que va provocar que es produís aquest despreniment de roques a l’inestabilizarse el tipus de formació rocosa de la zona.

Els experts ja van apuntar dimarts sobre les dinàmiques de la muntanya com a conseqüència de l’aigua acumulada a la zona.

tracking