SEGRE

ENSENYAMENT EDUCACIÓ INFANTIL

Dues escoles lleidatanes, forçades a tancar per falta de nens

Ensenyament afirma que la situació pot canviar i els ajuntaments lamenten la pèrdua dels centres

Imatge de l’escola de la Pobla de Cérvoles, que a l’actualitat compta amb cinc alumnes.

Imatge de l’escola de la Pobla de Cérvoles, que a l’actualitat compta amb cinc alumnes.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les escoles de la Pobla de Cérvoles i de les Ventoses (Preixens) estan condemnades al tancament si abans del mes de juny no troben nens amb qui mantenir l’activitat. Quan acabi aquest curs, dels cinc nens que cursen els estudis a la Pobla, només en quedaran dos per al següent, ja que un altre marxa fora de Lleida i dos més se’n van a l’Albi. Segons l’alcalde, Jaume Estradé, encara queda marge per a l’esperança, malgrat que l’ajuntament no ofereix bonificacions en el lloguer de pisos ni feina. En aquest sentit, fonts del departament d’Ensenyament van apuntar que la situació pot canviar fins al mes de juny (quan finalitza el termini de matriculació, mentre que avui acaba el de preinscripció) i poden trobar famílies que portin els fills al centre d’aquesta localitat de les Garrigues. L’escola està en funcionament des dels anys setanta i “serà una pèrdua important”. Les últimes escoles a tancar a les Garrigues van ser la del Cogul (2016) i els Torms (2013).

A les Ventoses, l’ajuntament ofereix bonificacions en el lloguer i ha arribat a un acord amb tres propietaris disposats a arrendar cases. El consistori pagaria cent cinquanta euros al mes i l’alcalde, Joan Eroles, assegura que hi ha possibilitats de trobar feina. Actualment hi ha set nens al centre i cinc se n’aniran el curs vinent. Malgrat que se’n matricularà un més, l’escola només tindria tres alumnes, per la qual cosa la ràtio per continuar oberta no és suficient (està fixada en cinc). “Hi ha expectatives amb famílies amb nadons que poden assegurar la supervivència del centre”, va remarcar Eroles.

D’altra banda, el municipi de Castelldans mantindrà la guarderia tancada malgrat la petició d’alguns pares de reobrir-la. Segons l’alcalde, Conrad Llovera, el consistori ha portat a terme estudis del preu de contractar un mestre o tècnic que eleven al cost a més de 30.000 euros. L’ajuntament va tancar el 2017 el servei per problemes per sufragar-lo, ja que tenia un dèficit de 18.000 euros, la qual cosa ha comportat litigis amb l’anterior responsable, encara per resoldre. Llovera va indicar que estan disposats a sufragar les despeses de transport a l’escola de Puigverd de Lleida.

Dieynaba i Ismael VEÏNS DE LA POBLA DE CÉRVOLES I USUARIS DE L’ESCOLA

Ismael, amb 7 anys, és l’alumne més jove de l’escola de la Pobla de Cérvoles. La mare, Dieynaba, va explicar ahir que a la dècada dels noranta, “al col·legi hi havia una vintena d’alumnes” i que “ha anat a menys”. No obstant, va assegurar que la notícia del possible tancament de l’escola és una cosa que “vèiem venir”, tot i no haver rebut confirmació oficial per part de l’ajuntament o d’Ensenyament, encara que es va mostrar esperançada perquè al poble “corre el rumor” de l’arribada d’una nova família amb dos nens que podrien salvar l’escola. En cas de confirmar-se el tancament, Ismael anirà a estudiar a l’Albi o Vinaixa. Els seus dos germans grans també van anar a l’escola de la Pobla.

tracking