SEGRE

METEOROLOGIA GESTIÓ DE LES AVINGUDES

Rialb i Camarasa desembassen de nou per guanyar resguard per l'anunci de tempestes

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre aborda noves maniobres i deixa anar 120 metres cúbics per segon || Sant Antoni manté dos comportes obertes de cara a noves pluges el cap de setmana

Dos de les comportes de fons del pantà de Rialb van deixar anar ahir uns 70 metres cúbics per segon, amb l’embassament a més del 95%.

Dos de les comportes de fons del pantà de Rialb van deixar anar ahir uns 70 metres cúbics per segon, amb l’embassament a més del 95%.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La previsió de fortes tempestes i fins i tot nevades per sobre dels 1.800 metres a partir d’avui i fins dilluns ha tornat a intensificar el buidatge dels pantans de les conques del Segre i la Pallaresa per tenir un resguard suficient en cas de possibles avingudes als dos rius. La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) va donar ahir ordre de reduir cabals al pantà de Rialb, que a partir del migdia va començar a deixar anar entre 70 i 90 metres cúbics per les comportes de fons i entre 50 i 30 per turbines. D’aquests 120 metres cúbics, uns 30 es van derivar pels canals de reg (Urgell i Segarra-Garrigues). Ahir, l’embassament d’Oliana estava al 85% i Rialb al 95,3%, de manera que va ser necessari crear un espai de resguard. Així mateix, el cabal del Segre a Balaguer va arribar a 140 metres cúbics per segon, a Lleida a 142 i al seu pas per Seròs, a 185. En aquesta mateixa situació es troben els embassaments de la Noguera Pallaresa. Segons fonts d’Endesa, titular de les preses, el pantà de Sant Antoni o Talarn mantenia, seguint les indicacions de la CHE, dos comportes obertes i deixava anar 100 metres cúbics d’aigua per segon, mentre que Camarasa va desembassar 30 metres cúbics per segon. El primer es trobava al 99,3% de la seua capacitat, i el segon va rondar un 88,8 per cent. La Pallaresa a Collegats va assolir també ahir els 97 metres cúbics per segon.

Les intenses pluges d’aquestes últimes setmanes, sumades al desglaç, han obligat a desembassaments periòdics als pantans, cosa que va fer arribar a finals del mes passat a cabals rècord des del 2013 com els 398 metres cúbics per segon al Segre a Lleida. No obstant, s’havien anat normalitzant durant aquests últims dies. Malgrat tot, els pantans estan ara al màxim, la qual cosa ha obligat la CHE a organitzar noves maniobres de laminació de cara al cap de setmana.

Va superar els 142 i els 185 metres cúbics per segon al seu pas per Lleida i Seròs

La demanda d’aigua per al regadiu és molt inferior aquest any a causa de les pluges a la mitjana d’un mes de maig, quan es reguen tant els últims cereals d’hivern com alfals i panís i els primers fruiters. Al canal d’Aragó i Catalunya, per exemple, la demanda és ara la meitat que la mitjana d’un mes de maig, segons va assenyalar el president de la comunitat de regants, José Luis Pérez. Al Canal d’Urgell, la necessitat d’aigua se situa ara sobre el 60 o el 70 per cent del que és habitual per aquestes dates i al canal de Pinyana ahir era d’un 90 per cent, fins als 10 metres cúbics d’aigua per segon. Tanmateix, en aquest cas, fins fa una setmana se servien només entre tres i sis metres cúbics per segon i es preveu que si plou durant les pròximes hores i els propers dies torni a rebaixar-se el cabal, va explicar Ramon Piqué, president dels regants de Pinyana. D’altra banda, el regadiu ha servit també aquestes últimes setmanes per gestionar les avingudes dels rius.

A l’Urgell, per exemple, van derivar durant cinc o sis dies aigua del Segre després de Rialb per reduir-ne l’elevat cabal a Balaguer i la van deixar anar pels desaigües. A l’Aragó i Catalunya, tant el pantà de Barasona (Éssera) com el lateral de San Salvador estan plens i el primer ha abocat aigua al riu fins a superar els 50 hectòmetres cúbics durant aquest període de pluges, segons el president dels regants, José Luis Pérez.

tracking