SEGRE

EPIDEMIOLOGIA INFECCIONS

Salut pren mesures a Alcarràs al detectar un cas de tuberculosi

Activa el protocol i efectua proves a persones de l’entorn de l’afectat, un temporer resident a la localitat || Va haver d’ingressar a l’Arnau de Vilanova

Imatge d’arxiu de la localitat d’Alcarràs.

Imatge d’arxiu de la localitat d’Alcarràs.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament de Salut ha detectat a Alcarràs un cas de tuberculosi pulmonar, la variant més freqüent i contagiosa d’aquesta infecció, en un temporer resident a la localitat, segons van confirmar a aquest diari fonts de la conselleria. Després de tenir coneixement de la malaltia, que es va diagnosticar dies enrere a una persona originària de l’Àfrica subsahariana que viu entre aquesta localitat del Segrià i un assentament pròxim, Salut va activar el protocol corresponent per prevenir i tractar possibles contagis. Així, personal de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat) va posar en marxa un estudi de les persones que tenien un contacte més gran amb el malalt, que va haver d’ingressar a l’hospital Arnau de Vilanova per rebre el tractament corresponent, segons ha pogut saber aquest diari. A totes les persondes amb risc de contagi, fonamentalment companys amb qui residia en l’assentament així com voluntaris de Càritas que ofereixen atenció als temporers a Alcarràs, se’ls ha practicat la prova de la tuberculina, que mostra si la persona està infectada pel bacteri. De moment, el departament de Salut no ha facilitat els resultats de les proves practicades.

Segons l’últim informe de l’Aspcat, els hospitals de la regió sanitària de Lleida van diagnosticar el 2016 un total de 80 casos de tuberculosi, una xifra un 10% més baixa que el 2015, quan van ser 89. En el conjunt de Catalunya, les infeccions d’aquesta malaltia contagiosa també van registrar una tendència a la baixa (van descendir un 7 per cent), amb un total de 999 casos el 2016.

Els factors de risc que més es repeteixen entre els pacients són la precarietat social i el tabaquisme

D’aquesta forma s’acumulen 8 anys de reducció de la incidència de la tuberculosi. Les dades demostren que la incidència de la malaltia és molt dispar entre la població autòctona (8 casos per cada 100.000 habitants) i la població nouvinguda (35). Els factors de risc que més es repeteixen entre els malalts són el tabaquisme i la precarietat social.

tracking