SEGRE

MUNICIPIS NUCLIS

Un nou vial a Àrreu, primer pas per recuperar l'antic poblat

Quatre famílies volen rehabilitar o consolidar cases al cap de més de 30 anys || L’ajuntament construirà una pista per arribar-hi per primera vegada amb cotxe

Imatge actual d’Àrreu, després de tres dècades d’abandó.

Imatge actual d’Àrreu, després de tres dècades d’abandó.FOTOGRAFÍA GENTILESA DEL ARXIU D’IMATGES DEL CONSELL CULTURAL DE LES VALLS D’ÀNEU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament d’Alt Àneu construirà aquest estiu un camí que permetrà arribar amb cotxe al poble d’Àrreu, abandonat des de fa més de tres dècades. Ho farà per fer possible que quatre famílies d’antics veïns puguin reconstruir o almenys consolidar les antigues cases i reviure així aquest nucli, segons va explicar l’alcaldessa, Laura Arraut.

L’obra que l’ajuntament traurà a concurs ben aviat pot semblar modesta. Es tracta d’una pista de terra de tres metres i mig d’ample amb un pressupost de 78.000 euros, dels quals 50.000 procedeixen d’ajuts de la conselleria de Governació i la resta de la Diputació. Tanmateix, permetrà per primera vegada arribar amb cotxe a un poble que mai no havia tingut un accés per carretera. Només és possible arribar fins a Àrreu a través d’un estret camí que únicament es pot recórrer a peu.

Quatre persones consten encara avui dia com a habitants d’Àrreu al padró d’Alt Àneu

“Deixàvem els cotxes a vint minuts del poble i arribàvem a Àrreu caminant”, recorda Neus Giralt, antiga veïna que viu amb la seua mare a Esterri d’Àneu. La seua és una de les famílies que vol rehabilitar l’antiga casa al poble abandonat tan bon punt la pista hi pugui arribar. “Algunes cases han caigut, la nostra no perquè el meu cunyat hi fa alguna reparació”, va explicar. L’aïllament d’Àrreu, juntament amb l’absència d’aigua corrent i clavegueram, van precipitar el seu progressiu abandonament. Hi ha electricitat, però amb 125 volts en lloc de 220 i el terreny sobre el qual s’alcen les cases es va qualificar anys enrere com a rústic. Segons l’ajuntament, seria necessari un pla urbanístic si els veïns volguessin dotar el poble de serveis avui considerats bàsics. Després de tres dècades buit, el padró d’Alt Àneu inclou encara a dia d’avui quatre persones com a habitants d’Àrreu. Mai es van donar de baixa.

tracking