SEGRE

PRIMAVERA EXCEPCIONAL CONSEQÜÈNCIES

La crescuda del Cinca inunda finques i els fruiters comencen a podrir-se

En algunes parcel·les, negades des de fa 3 setmanes, els pagesos recullen la fruita amb botes d’aigua || Alerten que l’erosió que provoca l’aigua pot arribar a afectar la carretera cap a Mequinensa

Un pagès recollint fruita amb botes d’aigua, ahir a la Granja d’Escarp.

Un pagès recollint fruita amb botes d’aigua, ahir a la Granja d’Escarp.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La crescuda del cabal dels rius Segre i Cinca ha inundat una trentena de finques a la Granja d’Escarp i els arbres fruiters s’han començat a podrir a causa de l’acumulació d’aigua.

Les abundants pluges dels últims mesos i el desglaç han provocat un augment en el cabal dels rius i l’alcalde, Manel Solé, va explicar ahir que “hi ha parcel·les que estan negades des de fa dos o tres setmanes i la fruita s’ha de recollir sí o sí”, el que ha provocat que els pagesos hagin de recollir la fruita “a precari” i fins i tot utilitzant botes d’aigua. Cal tenir en compte també que en aquestes finques, que es troben aigües avall de la confluència entre el Segre i el Cinca (que ahir transportaven 207 i 260 metres cúbics per segon, respectivament), es conreen fruites com els préssecs, que no aguanten gaire temps a l’arbre i s’han de recollir ràpid.

En aquest sentit, Solé va assegurar que en una finca de la localitat, que és un punt habitual de pesca, el riu ha provocat una erosió important i en sis anys ha retrocedit més de vint metres. Des de l’ajuntament buscaran la manera que el club de pesca pugui continuar organitzant les seues activitats.

Així mateix, va apuntar que aquestes inundacions poden arribar a tenir efectes negatius al sector turístic, perquè l’aigua cobreix també alguns trams de camins per a bicicletes i vies senderistes.

A més, Solé va explicar que amb el pas del temps l’erosió pot arribar afectar la carretera que comunica el municipi amb Mequinensa.

Per aquesta raó, l’alcalde no descarta acordar actuacions conjuntes amb l’ajuntament de Mequinensa per demanar a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) que executi alguna actuació per millorar els llits dels rius o que els donin permís perquè puguin dur-les a terme amb alguna subvenció de l’organisme. Una de les propostes de l’ajuntament és que es construeixi una escullera perquè l’aigua no desgasti la terra com la que ja s’ha instal·lat en altres punts del llit fluvial a la localitat.

Santa Anna allibera la quantitat d’aigua més gran des del 1986 L’embassament de Santa Anna va iniciar ahir una lliure turbinació per alliberar fins a 35 metres cúbics per segon, per la qual cosa suposa la quantitat d’aigua més gran des del 1986, segons dades de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE). Es tracta d’una turbinació per evitar afectacions i com a mesura d’alleujament. L’embassament era ahir al 74,03 per cent de la seua capacitat (236 hectòmetres cúbics). Així mateix, la mesura va fer augmentar el cabal de la Noguera Ribagorçana aigües avall i els ajuntaments van rebre l’avís de l’augment de cabal del riu.

tracking