SEGRE

AGRICULTURA DOMINI PÚBLIC

Agricultors denuncien la pujada dels preus per conrear a les riberes dels rius

La Generalitat ha aprovat una taxa de 300 euros per hectàrea i any per als terrenys pròxims als cursos del Segre i la Ribagorçana || Per permetre’n l’aprofitament i no treure’n la gestió a subhasta

Finques conreades a prop del riu Segre al seu pas pel municipi d’Aitona.

Finques conreades a prop del riu Segre al seu pas pel municipi d’Aitona.AMADO FORRALLA

Creat:

Actualitzat:

Agricultors dels municipis situats a les riberes dels rius Segre i Noguera Ribagorçana a les comarques del Segrià i la Noguera denuncien la pujada “desmesurada” dels preus per conrear en els marges dels cursos fluvials de domini públic. La conselleria d’Agricultura ha aprovat una taxa per a l’aprofitament agrícola en aquestes zones de 300 euros per hectàrea i any o la quantia proporcional si són metres quadrats, mentre que fins ara l’import que es pagava era simbòlic, entre 35 i 60 euros per hectàrea i any. Aquest cànon es remunta als anys seixanta quan l’Institut per a la Conservació de la Naturalesa de l’Estat (ICONA), titular llavors d’aquests terrenys, va cedir les competències a les autonomies i va permetre als pagesos conrear aquestes àrees amb un mínim cost. Ara la Generalitat vol regularitzar la situació i permetre als agricultors que mantinguin els cultius, actualitzant els preus, per no haver de treure a concurs públic l’explotació d’aquestes finques.

De fet, alguns ajuntaments com el d’Ivars de Noguera ja han manifestat el rebuig a la pujada que consideren que arriba al “600 per cent” en alguns casos, segons va explicar l’alcalde, Josep Magrí. “Es tracta de terres que la majoria d’agricultors han conreat tota la vida i ara, encara que no es neguen a pagar, demanen que es pugui abonar aquesta taxa de manera fraccionada”, va dir. La setmana passada es van reunir amb tècnics d’Agricultura per presentar al·legacions a aquesta mesura, que en aquesta localitat afecta una vintena de pagesos. La mateixa situació es repeteix en municipis com Alfarràs, Almenar, Corbins, Aitona, Soses o la Granja d’Escarp, entre altres. Segons l’alcalde de Soses, Isidre Mesalles, es tracta d’un increment important en relació amb el que es pagava fins ara, “perquè això es remunta a fa més de cinquanta anys i amb convenis que ja estan vençuts”. Mesalles també va apuntar que els agricultors entenen la regularització encara que sol·liciten que es fraccioni.

Els pagesos pagaven fins ara entre 35 i 60 euros per hectàrea i demanen poder fraccionar el pagament

No obstant, va assenyalar que no tots han rebut una comunicació per part d’Agricultura, “el procés encara està en una fase incipient, encara que són conscients que hauran de pagar”, va dir. L’alcaldessa d’Almenar, Teresa Malla, va indicar que també està al corrent d’aquesta regularització de la gestió dels cultius de ribera que en aquest municipi afecta nombrosos pagesos, per la qual cosa preveu convocar en breu una reunió amb els afectats.

tracking