SEGRE

HABITATGES SOCIALS

La Generalitat compra seixanta pisos a Lleida per ampliar el parc d'habitatges socials

A través del dret de tempteig i retracte i la majoria són d’entitats bancàries o procedeixen d’embargaments i subhastes || Augmenta la demanda per disposar d’aquests pisos i l’oferta és cada vegada més baixa

Bloc del Trenquet de Mollerussa en el qual s’han comprat habitatges.

Bloc del Trenquet de Mollerussa en el qual s’han comprat habitatges.J. GÓMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC) ha adquirit l’últim any a les comarques lleidatanes fins a seixanta habitatges, la majoria d’entitats bancàries i procedents d’embargaments o subhastes, per ampliar el parc públic d’habitatges de lloguer social. L’adquisició s’ha fet a través del dret de tempteig i retracte pel qual la Generalitat té un privilegi de compra per davant de qualsevol persona que pretengui adquirir pisos de bancs, provinents d’execucions hipotecàries o dacions en paga de preus mòdics.

Com a mesura extraordinària (amb una vigència de sis anys, des del 2016 fins al 2021) i davant la gran quantitat de pisos de bancs, el Govern s’ha dotat d’aquest instrument que li permet mobilitzar la cartera de pisos buits dels bancs i incrementar el parc públic de lloguer social a Catalunya. Des de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya van explicar ahir que la majoria d’aquests habitatges que s’adquireixen s’ubiquen en poblacions on la demanda és més alta i “així poder gestionar els casos més urgents perquè l’oferta ha disminuït molt l’últim any a la majoria dels municipis catalans”, van dir.

El 2016 l’AHC gestionava més de 14.000 habitatges de la Generalitat destinats al lloguer social i les comarques del Pirineu i el pla de Lleida són les que disposen d’un nombre més elevat d’aquests immobles per cada 1.000 habitants, segons es desprèn del pla territorial sectorial de l’habitatge.

En concret el Jussà i la Val d’Aran són les que tenen més proporció d’habitatges públics de lloguer social. A l’altre extrem, les Garrigues, el Solsonès i l’Alta Ribagorça són les que tenen menys habitatges públics de lloguer social. L’any 2016 la Generalitat disposava un total de 1.102 habitatges a les comarques de Lleida.

Un dels municipis en els quals s’estan adquirint diversos pisos a través del dret de tempteig i retracte és Mollerussa, tal com va explicar l’alcalde, Marc Solsona.

De fet, l’ajuntament i l’AHC van firmar un conveni per atendre les necessitats de reubicació de les famílies del grup Sant Isidori, entre d’altres, va explicar el primer edil.

La legalitat vigent permet que abans de la venda l’AHC pugui exercir el dret de tempteig i retracte i adquirir-los per posteriorment oferir-los a les entitats del tercer sector i als promotors socials. Les entitats o ajuntaments que adquireixin aquests habitatges dels bancs els hauran de destinar prioritàriament a situacions derivades de les taules d’emergència. Si no hi ha situacions d’aquest tipus es podran destinar al lloguer social per a altres col·lectius amb necessitats dels municipis.

Crèdit per a entitats i ajuntaments per comprar pisos

L’Institut Català de Finances i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya han creat una línia de finançament per a l’adquisició d’habitatges, amb un pressupost de 110 milions d’euros, que permetrà a ajuntaments, entitats sense ànim de lucre i del tercer sector comprar habitatges de lloguer social. Es preveu que aquesta línia de crèdit permeti ampliar l’oferta de lloguer social a Catalunya a 1.800 habitatges.

tracking